TOBRUQ LEGACY 2017 sa začalo v troch operačných priestoroch


TOBRUQ LEGACY 2017 sa začalo v troch operačných priestoroch

Na leteckej základni Mihail Kogalniceanu (Rumunsko) sa 12. júla 2017 oficiálne začalo cvičenie Tobruq Legacy 2017 spoločným nástupom participujúcich jednotiek a pozorovateľských krajín. V príhovore plukovník Virgil Tosa, náčelník protivzdušnej obrany a plukovník David Shank, veliteľ 10th Army Air and Missile Defense Command spoločne vyzdvihli vynimočnosť a opodstatnenosť tohoto cvičenia. Nielen že spoločne cvičí 10 krajín (SVK, CZE, HUN, POL, USA, LTU, LVA, ROM, GBR, SLO) v troch značne vzdialených regiónoch pod jednotným velením mnohonárodnostného JFAC pod odborným riadením príslušníkov CAOC UEDEM, ale je aj zapojených ďalších 12 krajín vo forme pozorovateľov cvičenia.
Toto cvičenie by bolo neuskutočniteľné bez širokej podpory leteckých prostriedkov, špeciálnych spojovacích prostriedkov a datalinkových centier ako i mohutnej logistickej podpory. Absolútnou novinkou v tomto roku je i zapojenie NATO AWACS do cvičenia.

Rovnako aj v priestore Sever (Litva) začalo cvičenie otváracím ceremoniálom. V tomto operačnom priestore sa cvičenia zúčastňuje približne 400 vojakov z Litvy, Lotyšska, Poľska, Veľkej Británie, USA a Slovenska, ako aj pozorovatelia z Holandska. OS SR do Litvy vyslali dvoch dôstojníkov Veliteľstva VzS OS SR, ktorí pôsobia na rôznych pozíciách v mieste velenia a riadenia SBADOC-N.
Cvičenie svojim príhovorom otvoril veliteľ vzdušných síl Litvy plk. Dainius GUZAS, ktorí privítal nastúpené jednotky na pôde leteckej základne Šiauliai a vyzdvihol neoceniteľný prínos cvičenia pre rozvoj a spoluprácu v rámci NATO. Otvárací ceremoniál bol zakončený statickými ukážkami prostriedkov PVO zúčastnených krajín. Medzi najväčšie ťaháky patril protiraketový systém Patriot, systém krátkeho dosahu POPRAD vyvinutý v susednom Poľsku, čí radar krátkeho dosahu Giraffe ABM ozbrojených síl Veľkej Británie.

V priestore Stred (ČR) príslušníci účelového zoskupenia IGLA z protilietadlovej raketovej brigády z Nitry plnia v týchto dňoch úlohy medzinárodného cvičenia jednotiek pozemných systémov protivzdušnej obrany TOBRUQ LEGACY 2017. Slovenská jednotka pôsobí v spoločnom zoskupení na úrovni batéria s českou jednotkou RBS-70 25.plrp Strakonice. Medzi prioritné úlohy cvičenia patrí aj preverenie interoperability systémov velenia a riadenia v prostredí mnohonárodného zoskupenia jednotiek PVO. Slováci budú plniť tieto úlohy po boku ich kolegov z Českej republiky, Maďarskej republiky, Litvy, USA a Veľkej Británie.


TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestorochTOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestorochTOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestorochTOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestorochTOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 2TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 2TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 2TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 2TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 3TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 3TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 3TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 3TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 4TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 4TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 4TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 4TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 5TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 5TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 5TOBRUQ LEGACY 2017 - začalo v troch operačných priestoroch 5

Autor: VzS , Foto: autor - Dátum: 12.07.2017
Čítanosť: 4216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu