Preskocit navigáciu

Nový vrtuľníkový simulátor v Prešove


Nový vrtuľníkový simulátor v Prešove
V piatok minister obrany Jaroslav Baška slávnostne odovzdal do užívania príslušníkom prešovského Vrtuľníkového krídla nový simulátor na vrtuľníky Mi-17M. V príhovore po prestrihnutí pásky v simulačnom centre minister konštatoval, že ide o vôbec prvý simulátor pre vrtuľníky v našich ozbrojených silách. Pripomenul zároveň, že už niekoľko rokov úspešne využívame pri výcviku simulačné centrá na Lešti, v Akadémii ozbrojených síl i letecké simulátory na lietadlá L-39, či stíhačky Mig-29 na Sliači. Vyjadril taktiež presvedčenie, že využívanie simulátora prispeje k zvýšeniu bezpečnosti samotných letov, uľahčí prípravu pilotov, pomôže vyvarovať sa chýb a skvalitní celkový výcvik s modernizovanými bojovými vrtuľníkmi Mi-17M.
Veliteľ Vrtuľníkového krídla plukovník Miroslav Korba poďakoval ministrovi obrany, generálnemu štábu a veliteľstvu Vzdušných síl OS SR za podporu, ktorej sa im pri zriaďovaní simulačného centra a konštruovaní simulátora dostalo. Simulátor označil za najmodernejší simulačný prostriedok u nás, ktorý v konečnom dôsledku prispeje jednak k zlepšeniu výcviku, k jeho väčšej hospodárnosti aj k skvalitneniu odborných úloh, ktoré pred útvarom stoja. Pochvaľoval si najmä širokú paletu možností, ktoré trenažér ponúka. Od obsluhy kabíny, ktorá presne zodpovedá originálu modernizovaného vrtuľníka Mi-17M, až po plnenie najzložitejších úloh.
Minister obrany Jaroslav Baška v rámci návštevy na slávnostnom nástupe krídla poďakoval vojakom za nasadenie a pomoc obyvateľstvu počas povodní v najohrozenejších úsekoch na východe Slovenska. Vyzval vojakov na zvýšenie úrovne poradovej prípravy, ako prvku prezentácie ozbrojených síl na verejnosti, zdôraznil zvyšovanie jazykovej prípravy v súvislosti s pôsobením v zahraničných misiách a operáciách. Informoval ich o niektorých zmenách v našich najdôležitejších misiách v Kosove a v Afganistane a na záver ubezpečil vojakov, že ministerstvo obrany nechystá žiadne zmeny v sociálnom zabezpečení vojakov.

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3

Autor: Bernard Roštecký , Foto: npor. Ing. Ľubomír Fejerčák - Dátum: 21.05.2010
Čítanosť: 12164
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share