Preskocit navigáciu

Prešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontrolu


Prešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontrolu

Včera popoludní sa vrátili 3 vojenské vrtuľníky Mi-17 na svoju domovskú základňu do Prešova. Počas dvoch dní nepretržite zasahovali pri hasení prírodného živla - požiaru v Starých Horách.

Aj tentokrát sa opäť ukázalo, ako uviedol včera priamo v mieste zásahu štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák, že iba ozbrojené sily, v tomto prípade sily a prostriedky vzdušných síl, majú schopnosti a spôsobilosti zasiahnuť a patrične pomôcť v takýchto ťažkých prípadoch.
Pri hasení v takomto teréne a počasí si osádka vrtuľníka musí dávať pozor na zmeny vetra, lebo zhadzovanie vody prebieha v nízkej rýchlosti okolo 50 kilometrov za hodinu a bočný alebo zadný náraz vetra vie vrtuľník zhodiť o niekoľko metrov nižšie. Pre presné navedenie na cieľ je nevyhnutný aj navigátor (hasič) na zemi. Ako uviedol veliteľ vk Prešov, s hasičmi cvičia už niekoľko rokov, takže všetci vedia, čo majú robiť a môžu sa na nich spoľahnúť.

Osádky prešovských vrtuľníkov, ktorým velil plukovník gšt. Miroslav KORBA (veliteľ vk Prešov), celkovo vykonali 170 letov, čo predstavuje 27 hodín a 20 minút a na hasenie požiaru s bambi vakmi použili 300 000 l vody.

Za vysoko profesionálny prístup k plneniu tejto náročnej úlohy patrí veľké uznanie a poďakovanie týmto členom vrtuľníkových osádok: plk. gšt. Miroslav KORBA, pplk. Ladislav MALÁK, mjr. Peter BUBELÍNY, npor. Marek HOMOLA, npor. Peter PAVLINSKÝ, npor. Vojtech PITRON, npor. Jozef GEJDOŠ, práp. Rastislav IHRICKÝ, ppráp. Helmut HAMMER, ppráp. Ondrej ŠVEC, ppráp. Alexander SUCHÁŇ, rtn. Peter PICH, rtn. Peter ROGOS. Poďakovanie patrí taktiež členovi riadiaceho štábu - koordinátorovi síl a prostriedkov vzdušných síl mjr. Petrovi Baliakovi.  


Prešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontroluPrešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontroluPrešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontroluPrešovské vrtuľníky dostali požiar v Starých Horách pod kontrolu

Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: vvzs - Dátum: 13.04.2011
Čítanosť: 15212
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share