Preskocit navigáciu

Úspešný návrat z cvičenia NATO Tiger Meet 2011


Úspešný návrat z cvičenia NATO Tiger Meet 2011

Dňa 19.5.2011 v popoludňajších hodinách po takmer dvojhodinovom lete pristála na domácom letisku Sliač dvojica lietadiel MiG-29. Najväčšieho medzinárodného leteckého cvičenia krajín NATO sa zúčastnilo 12 príslušníkov bojovej letky zk Sliač. „Spolupodieľaním sa na letových aktivitách sme mali šancu reálne dokázať snahu o začlenenie sa do prestížneho klubu tigrích letiek, ktorú vyvíjame už od roku 2003“, hovorí veliteľ bojovej letky pplk. Marián Bukovský.
Cvičenia „NATO Tiger Meet“ sa zúčastnilo viac ako 1000 príslušníkov lietajúceho a pozemného personálu 19 jednotiek z 15 krajín. Počas cvičenia v Cambrai naši piloti vykonali 10 letov v trvaní viac ako 13 hodín. Námetom cvičenia bolo vedenie spoločných operácií (COMAO) v medzinárodnom prostredí. Ubytovanie, sociálne zariadenia, aj stravovanie bolo riešené v poľných podmienkach, teda čo najvernejšie k bojovým podmienkam. Skúsenosti získané účasťou na takomto rozsiahlom cvičení sa nedajú ničím nahradiť a budú prínosom vo výcviku pilotov zk Sliač. Musím povedať, že všetko bolo zo strany usporiadajúcej jednotky zvládnuté perfektne“ konštatuje pplk. Marián Bukovský.
Príslušníci letky svojim iniciatívnym a zodpovedným prístupom k plneným úlohám každodenne presviedčali svojich „tigrích“ kolegov o serióznom záujme dosiahnuť plné členstvo v Tiger Association. Tento záujem otvorene deklaroval aj veliteľ bojovej letky- pplk. Marián Bukovský na oficiálnom stretnutí veliteľov tigrích letiek. Sliačska tigria letka má zatiaľ priznaný štatút pristupujúceho člena. Jednou z podmienok získania plného členstva v tejto prestížnej organizácii je aj každoročná účasť „tigrov“ na cvičení „Tiger Meet“ a jednoznačne deklarovaná veliteľská podpora nie len zo strany veliteľa VzS OS SR, ale aj náčelníka GŠ OS SR a ministra obrany SR. „Verím, že tohtoročné cvičenie je pre bojovú letku začiatkom aktívnej činnosti v rámci Tiger Association a prvým krokom na ceste k cieľu – získať štatút riadneho člena organizácie. Je našou povinnosťou zdokonaľovať svoje vedomosti a zručnosti. Skúsenosti získané účasťou na medzinárodných cvičeniach sú práve tie, ktoré potrebujeme, aby sme plnili úlohy lepšie, posunuli vycvičenosť letky dopredu a naučili sa prakticky kooperovať z našimi aliančnými partnermi pri vedení bojovej činnosti.
Našu účasť na tomto prestížnom cvičení vnímam zároveň ako jedinečnú príležitosť pozitívne prezentovať nie len našu letku, vzdušné sily, ale aj celé OS SR v medzinárodnom merítku.“

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=578





Autor: zk , Foto: zk - Dátum: 20.05.2011
Čítanosť: 15452
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share