Preskocit navigáciu

Stíhačky MiG-29 opäť pomáhali lietadlu v núdzi


Stíhačky MiG-29 opäť pomáhali lietadlu v núdzi

K štátnej hranici SR sa blíži lietadlo bez rádiového spojenia, telefóny ožívajú, stopky sa spúšťajú, piloti štartujú svoje stroje, štart povolený, kurz -  potenciálny narušiteľ vzdušného priestoru - to bol mnohokrát nacvičovaný scenár ďalšieho reálneho zásahu pohotovostného systému vzdušných síl.

Strata spojenia je najčastejšou príčinou vzletu pohotovostných stíhačov MiG-29 z leteckej základne Sliač, čo sa potvrdilo aj v sobotu, 22. októbra 2011. V tento deň pohotovostná zmena prijala rozkaz na vykonanie ostrého vzletu na pomoc lietadlu, ktoré nedokázalo nadviazať rádiové spojenie s orgánmi riadenia letovej prevádzky. Pohotovostní stíhači zaujali v stanovenej časovej norme svoju pozíciu a špeciálnym približovacím manévrom nadviazali vizuálny kontakt s pilotom dopravného lietadla, ktorý im znakovou rečou oznámil, že bezpečnosť cestujúcich na palube lietadla nie je ohrozená. Dvojica pohotovostných lietadiel MiG-29 bezpečne doprevadila toto lietadlo k hranici vzdušného priestoru SR a odovzdala ho do zodpovednosti maďarským partnerom, tiež zapojeným do integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO - NATINADS.

Aj týmto zásahom sa opäť potvrdila vysoká pripravenosť a profesionalita príslušníkov vzdušných síl pri ochrane vzdušného priestoru našej republiky a dokonalá spolupráca s ostatnými krajinami zapojenými do NATINADS.


Alfa MiG-29Alfa MiG-29Alfa MiG-29

Autor: vvzs , Foto: Pavol Augustín, vvzs - Dátum: 24.10.2011
Čítanosť: 12597
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share