Preskocit navigáciu

Lesný požiar v Nízkych Tatrách je uhasený s pomocou vojenských vrtuľníkov


Lesný požiar v Nízkych Tatrách je uhasený s pomocou vojenských vrtuľníkov

S pomocou vojenských vrtuľníkov Mi-17 s BAMBI vakmi z Prešova sa podarilo uhasiť minulotýždňový lesný požiar v lokalite Nízkych Tatier, ktorý bol svojou rozlohou tohtoročným najrozsiahlejším lesným požiarom.

Do hasenia tohto neskrotného živlu boli na základe požiadaviek Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove počas štyroch dní nasadzované aj prešovské vrtuľníky. Z dôvodu zlých poveternostných podmienok sa im dočasnou materskou základňou stali priestory Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Niekedy striedavo zasahovalo až 5 vojenských vrtuľníkov. Osádky vrtuľníkov a pozemný technický personál boli počas týchto dní v 24 hodinovej pohotovosti.

Do hasenia lesného požiaru bol nasadení tím špičkových letcov, ktorí sa museli popasovať s ťažko dostupným terénom, kedy museli vystúpiť až do výšky 1800 m, čo značne sťažilo pilotáž vrtuľníka. Ako povedal veliteľ prešovského vrtuľníkového krídla plukovník Miroslav KORBA, ktorý velil posádke jedného z nasadených vrtuľníkov, takéto úlohy môžu plniť iba skúsené posádky s dostatočnými skúsenosťami a dostatočným náletom.

"Pilot musí pri plnení takejto úlohy hlavne poznať a dôsledne dodržiavať obmedzenia vrtuľníka napríklad maximálnu vzletovú hmotnosť s ohľadom na teplotu vzduchu a nadmorskú výšku, za každej situácie mať správne vyhodnotený vietor, dobre poznať terén a prekážky. V neposlednom rade je veľmi dôležitý dohovor so zložkami s ktorými sa spolupracuje, teda s hasičmi, ktorí navádzajú vrtuľník, ako aj s posádkami iných vrtuľníkov, ktoré hasia požiar", dodal plukovník Korba.

Počas minulotýždňového zásahu bolo vojenskými vrtuľníkmi Mi-17 vykonaných 225 letov, vyvezených a vyprázdnených 183 BAMBI vakov, čo predstavuje 366 000 l vody a posádky nalietali 46 hodín a 25 minút.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=752

 



Autor: vvzs , Foto: vk Prešov - Dátum: 05.12.2011
Čítanosť: 11481
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share