Preskocit navigáciu

Výcvik pilotov v prežití


Výcvik pilotov v prežití

Napriek maximálnej snahe orgánov bezpečnosti letov je nulová pravdepodobnosť leteckej nehody či poruchy lietadla nemožná. V týchto prípadoch je riešením núdzové opustenie lietadla či vrtuľníka s použitím záchranných systémov. V niektorých prípadoch je možné núdzové opustenie vykonať vo vopred stanovenom priestore, spravidla však k nemu dochádza v časovej tiesni a priestor pristátia pilota alebo členov posádky je ťažko predvídateľný. Z tohto dôvodu každý výkonný letec absolvuje v súlade s leteckými predpismi a nariadeniami pravidelné nácviky núdzového opustenia lietadla (raz mesačne teoretické preskúšanie, raz za 3 mesiace praktický nácvik s preskúšaním a raz ročne 5 dňový výcvik v prežití v teréne). Práve posledný z uvedených výcvikov prebieha v týchto dňoch vo VVP Lešť. Všetky činnosti sa cvičia pod kontrolou skúsených odborníkov VVP Lešť a padákových odborníkov letectva.

Príslušníci jednotlivých krídel vzdušných síl už od pondelka získavajú poznatky a zručnosti, ktoré v prípade potreby využijú pri záchrane svojho života po núdzovom opustení lietadla. Celkovo je prežitie rozdelené do viacerých častí. Základom je presun v neznámom teréne vo dne a v noci, založenie a udržiavanie ohňa za všetkých poveternostných podmienok, vybudovanie provizórnych prístreškov v teréne, získanie pitnej vody alebo úprava vody, získanie a príprava stravy. Podľa typov leteckej techniky, na ktorej piloti lietajú sú v rámci prípravy na činnosť po núdzovom opustení lietadla výkonní letci zoznamovaní s obsahom a využitím núdzovej dávky alebo záchranných prostriedkov. Vyvrcholením výcviku je vysadenie a presun v neznámom teréne s prekonávaním priestoru, spojené s prípravou prístrešku a prenocovanie v ňom. S ohľadom na taktickú situáciu je výcvik vykonávaný buď s cieľom upútať pozornosť záchranných tímov (katapultáž nad vlastným územím) alebo naopak s dôrazom na maskovanie a skrývanie sa v teréne, ochranu pred sledovaním ľuďmi a psami. Zaujímavou súčasťou výcviku je taktiež bojová streľba a tréning sebaobrany.

Skúsenosti s výcvikom v prežití, ktorý je vykonávaný v súčinnosti s VVP Lešť sú veľmi kladné. Odborné znalosti príslušníkov vzdušných síl a inštruktorov z Lešte vedú k skvalitneniu výcviku a tým následne k zvýšeniu bezpečnosti letov v prípadoch, kedy nie je možné vzniknutú havarijnú situáciu riešiť inak, ako núdzovým opustením lietadla alebo pristátím do terénu.


Výcvik pilotov v prežitíVýcvik pilotov v prežitíVýcvik pilotov v prežitíVýcvik pilotov v prežitíVýcvik pilotov v prežití

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 16.12.2011
Čítanosť: 14862
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share