Preskocit navigáciu

Prvá vojenská pilotka na Slovensku


Prvá vojenská pilotka na Slovensku
Po absolvovaní študijného programu Manažment na Akadémii Ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši nastúpila v roku 2008, rodáčka z Michaloviec poručíčka Miriama Štefaničová, na vrtuľníkové krídlo do Prešova.
 
Aj keď v rodine nemajú žiadneho vojaka a už vôbec nie pilota, rozhodnutie stať sa pilotkou prišlo spontánne, pričom túto ponuku dostala počas štúdia tretieho ročníka v Akadémii Ozbrojených síl. „Táto ponuka ma zaujala a povedala som si, prečo to neskúsiť,“ prezradila poručíčka Štefaničová. Vstupné testy určite neboli ľahké, nakoľko sa na pilotný smer prihlásilo tridsať uchádzačov, pričom do užšieho výberu postúpili siedmi a po roku ostali piati.
 
Po ukončení Akadémie v Liptovskom Mikuláši nastúpila na Vstupný odborný dôstojnícky kurz, počas ktorého nalietala 120 hodín na vrtuľníku typu Schweizer H269. Výcvik prvej slovenskej vojenskej pilotky pokračoval na vrtuľníkoch Bell 206 a momentálne pilotuje vrtuľník Mi-17, na ktorom má nalietaných 51 letových hodín. Jej rýchly progres vo výcviku hodnotí veľmi kladne aj veliteľ vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove plukovník Miroslav Korba, ktorý bol pilotom inštruktorom počas jej prvej kontroly techniky pilotáže, ktorú absolvovala v júli minulého roku.

V súčasnej dobe pokračuje prvá vojenská pilotka na Slovensku vo výcviku, ktorého vyvrcholením bude jej zaradenie do leteckej pátracej záchrannej služby prešovského vrtuľníkového krídla. Preto nám zostáva popriať jej rovnaký počet úspešných vzletov, ako aj pristátí.

foto1foto1foto1foto1

Autor: npor. Ján Dobál , Foto: vkPO - Dátum: 12.03.2012
Čítanosť: 12444
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share