Veliteľ vzdušných síl sprevádzal generála Hertlinga


Veliteľ vzdušných síl sprevádzal generála Hertlinga

Dňa 18. apríla pristál na pôde leteckej základne Sliač generálporučík Mark P. Hertling veliteľ pozemných síl USA v Európe. Po pristáti lietadla Gulfstream ho privítal veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak spolu s leteckým pridelencom obrany USA na Slovensku podplukovníkom Christopherom Burellim. Počas krátkej zastávky na leteckej základni sa generálporučík Hertling veľmi živo zaujímal o práve prebiehajúce najväčšie letecké medzinárodné cvičenie MACE XIII, ktoré urobilo v priebehu posledných dní križovatku spolupráce krajín NATO.

Následne generál Hertling nastúpil do prešovského vojenského vrtuľníka Mi-17, aby sa v sprievode generálmajora Babiaka presunul do priestorov vojenského výcvikového priestoru Lešť (VVP Lešť). Letecká preprava vrtuľníkom Mi-17 nebola pre generála Hertlina premiérou o čom svedčal aj fakt, že sa zaujímal o modifikácie tohto vrtuľníka vo výzbroji OS SR a najviac o modifikáciu SAR (Search and Rescue).

Po hladkom pristátí ich už na Lešti privítal riaditeľ Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť (ÚŠZV Lešť) plukovník Svetozár Bohuš. Kedže účelom tejto návštevy bolo posúdenie možnosti výcviku armády Spojených štátov amerických vo Výcvikovom priestore Lešť, v rámci programu bola ctená návšteva oboznámená nielen o úlohách a poslaní ako aj o možnostiach výcviku v tomto vojenskom obvode, ale generál Hertling mohol zhliadnuť práve prebiehajúce výcviky jednotiek OS SR, špeciálnych jednotiek MV SR ako aj výcvik jednotky hašičského záchranného zboru, ktoré sa vykonávali v špeciálnych výcvikových zariadeniach. Spestrením programu návštevy v týchto priestoroch bola pre generála Hertlinga aj možnosť streľby zo špeciálnej odstreľovacej pušky Saco raže 308.

Z Lešte sa delegácia opäť letecky presunula na leteckú základňu Sliač, kde sa generál Hertling rozlúčil s veliteľom vzdušných síl.


111222263333444455

Autor: vvzs , Foto: PhDr. Peter Tischler - Dátum: 19.04.2012
Čítanosť: 10989
Verzia pre tlač

Skočiť na menu