Preskocit navigáciu

Prešovské vrtuľníky opäť bojovali s ohňom


Prešovské vrtuľníky opäť bojovali s ohňom

Nezvyčajne suché a teplé počasie tejto jari už niekoľkokrát potrápilo hasičské a záchranárske zložky. A zdá sa že príroda ešte nepovedala svoje posledné slovo. V predvečer sviatku práce, 30. apríla 2012, krátko po ôsmej hodine prijal veliteľ vrtuľníkového krídla požiadavku od prezidenta Hasičského a záchranného zboru, na pomoc pri hasení požiaru v katastri obce Vyšná Boca - Salašky.

Niekoľko minút po deviatej hodine vzlietol z prešovskej leteckej základne vrtuľník Mi-17M s cieľom uhasiť požiar lesného porastu Po desiatej hodine odletel aj vrtuľník Mi-17LPZS na pomoc pri hasení ďalšieho lesného požiaru, ktorý bol lokalizovaný neďaleko Ružomberka v pohorí Čebrať vo Veľkej Fatre. Nakoľko bol požiar v lokalite Vyšná Boca značne rozsiahly na pomoc vzlietol ďalší (v poradí tretí) vrtuľník Mi-17.

O jednej hodine popoludní prichádza prvá pozitívna správa. Požiar pri obci Ružomberok je vďaka vojenským vrtuľníkom uhasený. Posádka vrtuľníka preletela do Vyšnej Boce, kde spolu s ďalšími kolegami pomáhali hasiť neskrotný prírodný živel v ťažko dostupnom teréne. Sviatok - nesviatok, od skorých ranných hodín 1. mája pokračovalo hasenie aj na druhý deň. Posádka troch vojenských vrtuľníkov v pravidelných intervaloch pomocou BAMBI vakov vypúšťala vodu do ohniska požiaru až do večerných hodín. Od svitu do zotmenia v horúčavách siahajúcich po tridsiatke stupňov celzia.

Na to, aby hasenie požiaru v takto ťažko dostupnom teréne mohlo byť vykonané musia mať vojenskí piloti perfektne zvládnutú nielen techniku pilotáže, prácu s podvesom, ale musia mať i skúsenosti s letmi v horskom prostredí, kde dôležitú úlohu hrajú vzostupné a výstupné prúdenia vzduchu umocnené o vysoké teploty a turbulencie, ktoré vznikajú nad horiacim porastom.

V posádke jedného z nasadených Mi-17 bola aj naša prvá vrtuľníková pilotka Miriam Štefaničová. Ako sama povedala „ ... bola to pre mňa operačná úloha a som rada, že som tam mohla byť...“. Dopĺňanie leteckého paliva bolo realizované v Akadémii ozbrojených síl (AOS) v Liptovskom Mikuláši.

Počas dvoch dní intenzívneho hasenia prešovský letci vykonali 318 letov, vyviezli a vyprázdnili 274 BAMBI vakov, čo predstavuje 548 000 litrov vody.

Prešovskí letci sa opäť preukázali ako nenahraditeľný prvok nielen v rámci ozbrojených síl, ale hlavne počas plnenia úloh domáceho krízového manažmentu, kde vďaka svojím spôsobilostiam, profesionalite a vycvičenosti sú nasadzovaní práve tam, kde iné záchranné zložky už nestačia.


111122223

Autor: vvzs , Foto: vk Prešov - Dátum: 02.05.2012
Čítanosť: 12353
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share