Na leteckých dňoch určite nebude chýbať ani záchranca života a krotiteľ ohňa


Na leteckých dňoch určite nebude chýbať ani záchranca života a krotiteľ ohňa

Súčasťou dynamických ukážok bude aj ukážka ďalšej pýchy vzdušných síl a to vojenského vrtuľníka Mi-17 v podobe záchranárskych a evakuačných prác a tiež hasenie požiaru s použitím bambi vaku.

Hasenie požiaru v spolupráci s HaZZ
Cieľom letovej ukážky je priblížiť návštevníkom leteckého dňa možnosti vrtuľníka Mi-17 pri hasení požiarov. Veď široká verejnosť si zaiste pamätá na nedávne rozsiahle lesné požiare, pri hasení ktorých sa intenzívne podieľali práve prešovskí vojenskí letci na vrtuľníku Mi-17. Hasenie rozsiahlych lesných požiarov je jedna z najnáročnejších činností vykonávaná vrtuľníkom, kde je potrebná dokonalá súhra celej posádky a pozemného tímu HaZZ. V často náročnom zadymenom teréne, za vysokých teplôt piloti zhadzujú ťažký náklad vody s chirurgickou presnosťou podľa pokynov príslušníkov HaZZ rozmiestnených v priestore požiaroviska. Na to, aby hasenie požiaru v takto ťažko dostupnom teréne mohlo byť vykonané musia mať vojenskí piloti perfektne zvládnutú nielen techniku pilotáže, prácu s podvesom, ale musia mať i skúsenosti s letmi v horskom prostredí, kde dôležitú úlohu hrajú vzostupné a zostupné prúdenia vzduchu umocnené o vysoké teploty a turbulencie, ktoré vznikajú nad horiacim porastom.

Vysadenie taktického výsadku v spolupráci s príslušníkmi vojenskej polície
Cieľom letovej ukážky je priblížiť vysadenie taktického vzdušného výsadku (TVV). Posádka v súčinnosti s príslušníkmi vojenskej polície vykonáva presun do vopred určeného priestoru vysadenia, kde vykoná vysadenie taktického vzdušného výsadku. Celá operácia musí byť vykonaná v čo najkratšom čase, aby sa zamedzilo prípadnému ohrozeniu zo strany protivníka.
Priblíženie k miestu vysadenia sa vykonáva v takticky v malej výške, kde pilot musí zvoliť najvhodnejšiu trať a výšku letu a s prihliadnutím na profil terénu, dennú dobu, poveternostné podmienky, aby v čo najväčšej miere eliminoval účinky použitia zbraní protivníka. Po vysadení taktického vzdušného výsadku a ich následnom vykonaní zásahu, príde na pomoc letecká podpora v podobe L-39, aby vyčistila priestor, odkiaľ bude zásahová jednotka vyzdvihnutá opäť vrtuľníkom Mi-17. Vysadenie TVV sa môže vykonať plným pristátím, ale aj z visu a to v malej výške, ak povrch v priestore neumožňuje pristátie alebo vo výškach až do 80 metrov nad terénom, napríklad do zalesnenej oblasti, skalných roklín a podobne.

V rámci bohatého programu poteší oko diváka aj tradičný výsadok vojenských parašutistov s vlajkami práve z tohto vojenského vrtuľníka.


1111

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 28.08.2012
Čítanosť: 12673
Verzia pre tlač

Skočiť na menu