Preskocit navigáciu

Privítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v Nitre


Privítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v Nitre

Svätoplukovo námestie v Nitre sa dnes, 27.9.2012, stalo dejiskom slávnostného aktu privítania nielen príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) po splnení úloh v mierovej operácii UNFICYP a pozorovateľskej misie OSN UNTSO, ale aj príslušníkov zahraničných ozbrojených síl z Maďarska, Srbska a Chorvátska.

Slovenskí vojaci pôsobia v tejto misii od roku 2001. V sektore 4, kde sme vedúcou krajinou s nami plnia úlohy aj príslušníci ozbrojených síl Maďarska, Srbska a Chorvátska. Prvoradou úlohou jednotiek, je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Slávnostného privítania sa zúčastnil minister obrany SR Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, veliteľ Vzdušných síl OS SR plukovník Miroslav Korba, predstavitelia ozbrojených síl Maďarskej, Srbskej a Chorvátskej republiky, ďalší zástupcovia Ozbrojených síl SR vrátane veliteľov podriadených útvarov vzdušných síl, zástupcovia miestnej samosprávy mesta Nitra, rodinní príslušníci a príbuzní profesionálnych vojakov.

Minister obrany SR vo svojom príhovore okrem iného povedal: „Musím i ja osobne povedať, že po nástupe do funkcie na každom zahraničnom fóre naozaj počúvam úprimné slová vďaky a pochvaly. Som na to naozaj veľmi hrdý. Dovoľte mi poďakovať Vám za Váš príspevok pri vytváraní lepšieho a bezpečnejšieho sveta.“

Z rúk ministra obrany SR Martina GLVÁČA, náčelníka generálneho štábu generálporučíka Petra VOJTEKA, veliteľa vzdušných síl plukovníka Miroslava KORBU a predstaviteľov zahraničných armád si 118 profesionálnych vojakov slávnostne prevzalo medailu za službu v mierových a pozorovateľských misiách.

Z celkového počtu profesionálnych vojakov, ktorí posledný rok pôsobili na Cypre bolo 84 zo Slovenska, pričom z tohto počtu bolo 27 príslušníkov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Medzi nimi sa vrátil aj zástupca veliteľa protilietadlovej raketovej brigády v Nitre podplukovník Jozef Paňko, ktorý pôsobil na Cypre ako veliteľ slovenského kontingentu Sektoru 4. Jeho prácu pred odchodom zhodnotil náčelník štábu mierovej misie UNFICYP britský plukovník Angus Laudon týmito slovami: „Oceňujem excelentnú prácu podplukovníka Paňka pri riadení celého sektoru. Je to jeden z absolútne najlepších veliteľov tejto misie a bolo mi cťou s ním spolupracovať.“ K týmto slovám nie je čo dodať. Snáď len „ĎAKUJEME“ za vzornú reprezentáciu nie len pplk. Paňkovi, ale aj všetkým naším príslušníkom, ktorí zodpovedne plnia úlohy a vzorne reprezentujú OS SR za hranicami našej vlasti.

Vďaka kvalitnej spolupráci medzi vzdušnými silami a mestom Nitra sa pri tejto výnimočnej a slávnostnej príležitosti podarilo pripraviť pre našich kolegov privítanie, ktoré si zaslúžia.
Všetci zúčastnení, rodinní príslušníci, priatelia a blízki profesionálnych vojakov ocenili skutočnosť, že práca, ktorú odviedli počas pôsobenia v zahraničí, bola odmenená s plnou vážnosťou a poctami, ktoré jej prináležia.


Privítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v NitrePrivítanie príslušníkov mierovej misie UNFICYP v Nitre

Autor: por. Natália Magátová , Foto: slob. Miroslav Šendula - Dátum: 27.09.2012
Čítanosť: 11609
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share