Preskocit navigáciu

Príslušníci veliteľstva vzdušných síl si pripomenuli Karpatsko - dukliansku operáciu


Príslušníci veliteľstva vzdušných síl si pripomenuli Karpatsko - dukliansku operáciu

Dňa 5. októbra 2012 si profesionálni vojaci a zamestnanci Veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene pripomenuli slávnostným zhromaždením hrdinstvo všetkých, ktorí bojovali proti fašistom v dôležitom období udalostí 2. svetovej vojny v horách Nízkych Beskýd so symbolickým pomenovaním - „Brána slobody.“

Pre udržiavanie a rozvíjanie hrdosti na obetavosť všetkých, ktorí padli alebo boli ranení pri oslobodzovaní našej slovenskej vlasti, je dôležité pripomínanie si významného pamätného dňa Slovenskej republiky – Dňa obetí Dukly. Podľa historických faktov bolo víťazstvo nad nemeckými vojskami pri Stalingrade na jar 1943 začiatkom rozhodujúceho obratu najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva.

Od 12. júla 1943, najväčšej tankovej bitky pri Prochorovke do mája 1945 sa odohralo na viacerých miestach Európy množstvo kľúčových bitiek s jediným cieľom: porážka fašizmu spojená s ukončením vojny. Zverejnené údaje o Karpatsko – duklianskej operácii vojenského historického ústavu, ktoré sú súčasťou informácie o pietnych aktoch na Dukle a v Svidníku dňa 6. októbra 2012 uvádzajú nasledovné: Zámerom Karpatsko – duklianskej operácie bolo rozbitie protistojacich síl nemeckej skupiny armád „Severná Ukrajina“ v predhorí Karpát a rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu. Letecky ju podporovala 2. letecká armáda. Sovietskym jednotkám sa už v úvode operácie podarilo prelomiť nepriateľskú obranu, ale rýchla a účinná reakcia z nemeckej strany viedla k rýchlej zmene pomeru síl. Postup vojsk 38. armády, v zostave ktorej bojoval aj 1. čs. armádny zbor v ZSSR, sa spomalil. Boje nadobudli zdĺhavý a vyčerpávajúci charakter. Sovietske vojská a jednotky 1. čs. armádneho zboru museli prekonať protivníkom húževnato bránené priečne horské pásma a Dukliansky priesmyk ovládli až 6. októbra 1944. Po preniknutí do priestoru južne od priesmyku bol však ich postup zastavený. Operácia bola jednou z najťažších na našom území a vyžiadala si veľké obete. Počas nej straty 38. armády predstavovali 13 264 padlých, zomrelých a nezvestných a 48 750 ranených a nemocných. 1. čs. armádny zbor mal 1630 padlých, zomrelých a nezvestných a 4 069 ranených.

Príhovoru veliteľa vzdušných síl plukovníka Miroslava Korbu počas slávnostného zhromaždenia predchádzalo odovzdanie morálnych ocenení. Na návrh náčelníka GŠ OS SR a veliteľa vzdušných síl pri príležitosti Dňa obetí Dukly boli udelené  určeným príslušníkom veliteľstva vzdušných síl ďakovné listy za splnenie náročných úloh prípravy a zabezpečenia Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012. 

Osobnosti a udalosti našej histórie tvoria pevnú súčasť národných a vojenských tradícií Ozbrojených síl SR. Ich pripomínanie patrí neodmysliteľne k základom rozvíjania osobnosti profesionálneho vojaka rovnako ako určenie Vyšného Komárnika a Duklianskeho priesmyku na mape Slovenskej republiky.


111

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: voj.2 st. Slávka Pulíková - Dátum: 05.10.2012
Čítanosť: 9985
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share