Pozorovací let OPEN SKY nad územím SR


Pozorovací let OPEN SKY nad územím SR

Včera nad územím Slovenskej republiky vykonali príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny pozorovací let. Tento let bol vykonaný v súlade so Zmluvou o otvorenom nebi (OPEN SKY) a preveruje sa ním, či v objektoch alebo výcvikových zariadeniach OS SR nie je vykonávaná činnosť v rozpore s predmetnou zmluvou, ktorá by mohla narušiť susedské vzťahy medzi oboma krajinami.

Pozorovací let bol vykonaný ukrajinským pozorovacím lietadlom An-30B a s ohľadom na rozlohu územia SR obsiahol dislokáciu takmer všetkých útvarov Ozbrojených síl SR.

V nasledujúcich dňoch bude prebiehať vyhodnocovanie získaného materiálu na území Ukrajiny a následne tiež kompetentnými orgánmi MO SR v spolupráci s Topografickým ústavom Banská Bystrica a príslušníkmi Veliteľstva vzdušných síl OS SR.

Na prípravnej a realizačnej fáze tranzitného letu sa značnou mierou podieľali aj príslušníci dopravného krídla Kuchyňa a brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen. Vzlet a pristátie lietadla An-30B sa realizovali z vojenského letiska v Kuchyni.

Dôsledným plnením úloh Zmluvy o otvorenom nebi Slovenská republika zabezpečuje dodržiavanie platných medzinárodných dohôd o kontrole zbrojenia.


1111

Autor: vvzs , Foto: práp. Jacek Grzeškowiak - Dátum: 07.11.2012
Čítanosť: 9314
Verzia pre tlač

Skočiť na menu