Preskocit navigáciu

Pred piatou premiérou na Balte


Pred piatou premiérou na Balte

V súlade s Výcvikovou smernicou ozbrojených síl a dohodou s poľskou stranou uskutočňujú príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády
na území Poľskej republiky vo Vojenskom výcvikovom priestore protivzdušnej obrany Ustka v dňoch 12. až 17. mája bojové streľby Strela II 2013.

Ich cieľom je podľa veliteľa nitrianskej brigády plukovníka Vladimíra Kováča v rámci bojových strelieb precvičiť obsluhy palebných jednotiek PVO vyzbrojených protilietadlovým raketovým systémom 2K12 KUB na reálne ciele. Vyčlenení príslušníci brigády po presune do Poľska absolvovali poučenie o bezpečnosti pri streľbách a prebrali od poľských vojakov techniku. Odpaľovacie zariadenia, rádiolokátory, nabíjacie prepravníky. Pri preberaní sa sústredili najmä na podvozkovú a nadstavbovú časť. Po úspešnom prebratí techniky, ale aj veliteľského stanovišťa nasledovalo cvične riadenie paľby. V rámci týchto zápočtových školských strelieb ciele imitovali reálne lietadlá poľských vzdušných síl. Obsluha bola v bojových prvkoch, no namiesto bojových rakiet mala k dispozícii cvičné rakety.

Plukovník Kováč pripomína, že pre príslušníkov brigády sú to už piate streľby na pobreží Baltického mora. Tentoraz po päťročnej prestávke. „Uplynulé štyri streľby sme dosiahli výborné výsledky verím, že aj tieto piate budú rovnako úspešné. V uplynulých mesiacoch sme sa na ne dôkladne pripravovali vo výcvikových zariadeniach na území Slovenska,“ vyjadruje svoje presvedčenie veliteľ brigády, ktorý nechýbal ani pri jednom z predchádzajúcom úspechov nitrianskych protilietadlovcov v Poľsku.

Po úspešnom zvládnutí prípravného obdobia absolvujú osádky KUB-ov v stredu bojové streľby.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4foto4foto4foto4foto5foto5foto5foto5foto6foto6foto6foto6foto7foto7foto7

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: MO SR: Jozef ŽIAK - Dátum: 27.05.2013
Čítanosť: 5543
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share