Ustka


Ustka

Polygón Protivzdušnej obrany poľskej armády sa nachádza neďaleko mesta Ustka (po nemecky Stolpmünde)?na pobreží Baltického mora približne 150 kilometrov západne od Gdanska na území Pomoranska, ktoré bolo v roku 1945 pripojené k Poľsku. Vznikol v roku 1946.

Rozprestiera sa na brehu mora, medzi Ustkou, Jaroslawcom a jazerom Wicko na ploche vyše 4 tisíc hektárov. Patrí k nemu aj vojenské letisko Wicko Morskie, ktoré sa využíva len pri cvičeniach. K výcvikovému priestoru patrí aj plocha 90 tisíc hektárov vodnej plochy Baltického mora. Okrem vojsk poľskej protivzdušnej obrany vo výcvikovom priestore cvičia aj útvary poľského námorníctva a vzdušných síl. Okrem poľských pilotov si nad poligónom precvičujú odpaľovanie rakiet vzduch – vzduch aj ich kolegovia zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Tí sú počas strelieb dislokovaní na vojenskom letisku Swidwin.

Vo Výcvikovom priestore Ustka strieľali príslušníci nitrianskej protilietadlovej brigády s kompletom 2K12 M3 KUB už piatykrát (2002, 2004, 2006, 2008, 2013). Okrem nich a príslušníkov poľskej PVO priestor využívajú na protilietadlové streľby aj vojaci z Veľkej Británie, Talianska, Holandska, Českej republiky a Maďarska.


1

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 27.05.2013
Čítanosť: 4363
Verzia pre tlač

Skočiť na menu