Modré barety na Cypre si pripomenuli Deň mierotvorcov


Modré barety na Cypre si pripomenuli Deň mierotvorcov

V stredu 29. mája 2013 sa príslušníci HQ UNFICYP zhromaždili, aby si spoločne pripomenuli modrých baretov, ktorí zaplatili najvyššiu daň počas snahy zabezpečiť mier vo svete.

Chief of mission Ms. Lisa Buttenheim vo svojom príhovore vyzdvihla v tento deň skutočnosť, že rok 2013 je v oblasti „peacekeepingu“ zameraný na adaptovanie a implementáciu nových výziev, ktorým mierové operácie čelia. „V minulosti sme boli svedkami evolúcie z tradičného udržiavania mieru pomocou monitorovania „čiar zastavenia paľby“ na komplexné multidimenzionálne operácie zahŕňajúce armádu, políciu a civilných expertov. Evolúcia pokračuje dnes, keď mierotvorcovia dostávajú kvalitnejšie a sofistikovanejšie prostriedky k odpovedi na vyvíjajúce sa hrozby. Nezáleží na tom či ste vojak, policajt alebo civilný zamestnanec, kdekoľvek ste nasadený, máte špeciálne privilégium slúžiť ušľachtilému cieľu, ktorý mení životy miliónov ľudí. Naším kolektívnym a aj osobným úsilím vytrvalosťou v snahe dosiahnuť mier, najlepšie vzdáme hold pamiatke tých, ktorí stratili svoje životy v službách OSN.

Vo svojom príhovore Ms. Buttenheim vyzdvihla dôležitosť a potrebnosť modrých baretov a spomenula aj zmeny v riadení misií OSN ako napríklad Kongo, kde OSN schválilo nasadenie bezpilotných lietadiel a intervenčnej brigády.

Veniec k pamätnej tabuli tých, čo položili život za mier položil austrálsky diplomat - hlavný sprostredkovateľ rozhovorov medzi oboma stranami na Cypre Mr. Alexander Downer.


Modré barety na Cypre si pripomenuli Deň mierotvorcovModré barety na Cypre si pripomenuli Deň mierotvorcovModré barety na Cypre si pripomenuli Deň mierotvorcov

Autor: PO Sec 4 UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 07.06.2013
Čítanosť: 9298
Verzia pre tlač

Skočiť na menu