Začala príprava septembrovej rotácie profesionálov do mierovej operácie UNFICYP


Začala príprava septembrovej rotácie profesionálov do mierovej operácie UNFICYP

V priestoroch nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády prebieha v týchto dňoch spoločný výcvik deväťdesiatich siedmych profesionálnych vojakov pred ich vyslaním do mierovej operácie UNFICYP. Výcvik vojakov pre rotáciu september 2013 sa uskutočňuje pod velením zástupcu veliteľa brigády podplukovníka Jozefa Paňka.

Mimoriadne horúce a sparné dni na začiatku výcviku vytvorili pravú cyperskú atmosféru, ktorej nechýbalo takmer nič, (okrem prenikavých hlasov moslimských muezinov). Určení príslušníci nitrianskej brigády, pripravujú pre výcvik nielen potrebný materiál a technické prostriedky, ale ponúkajú aj svoje skúseností, ktoré mnohí z nich už v operácii UNFICYP získali.

Do viac ako trojtýždňového výcviku sú zaradení vojaci zo všetkých zložiek OS SR. Úvod výcviku pozostáva hlavne z teoretických výcvikových hodín vševojskovej prípravy – taktickej, ženijnej, streleckej, topografickej, právnej, spojovacej, jazykovej ako aj zo zdravotníckej prípravy. Získané vedomosti sa budú postupne aplikovať v praktických zamestnaniach, ku ktorým pribudne aj napríklad potláčanie davu (crawd control) a práce ženistov. Dôležitou skutočnosťou je aj formovanie dobrých kamarátskych vzťahov a vzájomného rešpektu medzi cvičiacimi vojakmi.

Záverečná fáza výcviku sa uskutočnia v priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch, kde budú na vojakov čakať náročné úlohy záverečného kontrolného cvičenia jednotky pred vyslaním do operácie OSN.


11

Autor: pplk. Stanislav ŠVERHA , Foto: plrb Nitra - Dátum: 21.06.2013
Čítanosť: 6988
Verzia pre tlač

Skočiť na menu