Preskocit navigáciu

Víťazné slovenské farby v Military Skills Competition na Cypre


Víťazné slovenské farby v Military Skills Competition na Cypre

Príslušníci slovenského kontingentu v misii UNFICYP na Cypre 20. novembra v Nikózii zvíťazili v tvrdej medzinárodnej konkurencii a získali víťaznú trofej v Súťaži vojenských zručností.

Dlhodobé úsilie všetkých zúčastnených smerovalo k 20. novembru, kedy sa v priestoroch UNPA (United Nations Protected Area) Nikózia konala zimná edícia pretekov. Organizátori aj tentokrát pripravili náročnú trať skladajúcu sa z disciplín, ktoré preverili fyzickú kondíciu a vedomosti všetkých súťažiacich. V priebehu súťaže súťažiaci postupne absolvovali disciplíny, ktoré preverili ich znalosti z topografie, vodičské zručnosti, schopnosť spolupráce v týme, činnosť na incidenty v Nárazníkovej zóne, streleckej prípravy a poznania nielen svojich zbraní ale aj zbraní ostatných krajín.

Pre všetkých sa začal súťažný deň už ráno o 5,00 hod., kedy prebehlo váženie povinnej 12 kilogramovej záťaže, s ktorou absolvovali celé preteky, a poučenie o bezpečnostných pravidlách. Vzápätí nasledovala prvá zaťažkávacia skúška – beh na 6,3 kilometra, pričom na poslednom úseku pribudla ďalšia záťaž, ktorú museli členovia tímu niesť spoločne.

Niekoľkotýždňová intenzívna príprava, ktorá pozostávala nielen z náročného zvyšovania fyzickej kondície, ale aj z rozsiahlej teoretickej prípravy sa nakoniec vyplatila. Kolektív reprezentujúci Sektor 4 v zložení kapitán Branislav Chrenko, rotmajster Ivo Gubala, rotmajster Peter Bodorík, čatár Richard Mydlo, čatár Miroslav Papranec, slobodník Peter Paučo a slobodník Martin Mitterpach pod vedením nadporučíka Jána Migasa získal víťaznú trofej Military Skills Competition zaslúžene a Slovenskej republike urobili tú najlepšiu reklamu.

Kapitán tímu nadporučík Ján Migas nemohol vyjadril absolútnu spokojnosť s výkonom každého člena tímu. „Šťastie praje pripraveným“, vyjadril stručne pocity z víťazstva Migas. Práve kvalitnej príprave podľa jeho slov venovali členovia tímu všetok voľný čas.

Slovenské farby vynikajúco hájil aj desiatnik Jozef Juriga, ktorý spolu s tímom zloženým z príslušníkov Mobilných záložných síl - MFR (Mobile Force Reserve) obsadil druhé miesto.


11112222

Autor: npor. Milan Vician , Foto: rtn. Roman Chovanec - Dátum: 22.11.2013
Čítanosť: 4436
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share