Preskocit navigáciu

Slovenské vzdušné sily na SIAF 2014


Slovenské vzdušné sily na SIAF 2014

Letecké dni sú pre všetkých aktérov jedinečnou príležitosťou predstaviť svoje umenie vo vzduchu a krásu leteckej techniky na zemi. Medzinárodné letecké dni SIAF 2014 sa opäť stanú aj pre všetkých zástupcov slovenských vzdušných síl atraktívnou príležitosťou prezentovať svoje majstrovstvo. Na sliačskom letisku sa budú počas posledného augustového víkendu naše vzdušné sily pýšiť dynamickými aj statickými ukážkami. Návštevníci sa môžu tešiť na rôznorodú leteckú a pozemnú techniku. Hlavným domácim bodom programu bude sólo vystúpenie lietadla a prezentácia leteckého umenia pilota MiG-29 Fulcrum.

Vrchol leteckého umenia
Absolútna koncentrácia pilota, mnoho natrénovaných letových hodín, istota v manévrovaní – často na hranici možností pilota a lietadla. Nesmieme vynechať rýchle manévrovanie a atraktívne zmeny pozície lietadla - to všetko spolu vytvára charakteristiku sólo display vystúpenia lietadla MiG-29. Tento rok sa v pozícii solo display pilota predstaví major Martin "MAT" Kuterka, pre ktorého je to prvá sezóna, kedy prezentuje lietadlo MiG-29 na verejnosti.

Možnosť pilotovať nadzvukovú stíhačku Mig-29 počas leteckých dní pred tisíckami divákov znamená dostať sa na symbolický letecký Olymp. Pre display pilota je to obrovská príležitosť i absolútna zodpovednosť. Jeho kľúčovým zadaním je nájsť rovnováhu medzi možnosťami predvedenia lietadla a rešpektovaním vysokej miery bezpečnosti letov.

"Naši vojenskí piloti sú úspešní nielen doma, ale aj v zahraničí. V dňoch 20. – 21. júna sa na Leteckej základni Gilze-Rijen uskutočnili Open Days 2014 Holandských kráľovských vzdušných síl (RNLAF). Slovenský pilot Mjr. Martin „MAT" Kuterka z Leteckej základne Sliač sa prvýkrát predstavil v zahraničí ako solo display pilot, na stíhačke MiG-29 predviedol profesionálnu ukážku bojových možností lietadla, za čo si vyslúžil rešpekt svojich kolegov a úspech u divákov," hovorí veliteľ vzdušných síl, brigádny generál Miroslav Korba.

Príslušníci vzdušných síl SR aj s ďalšími atraktivitami – spoločný prelet
Unikátna prezentácia slovenského letectva bude na začiatku Medzinárodných leteckých dní, v prvý deň 30. augusta. Spoločný prelet by mal byť súčasťou otváracieho ceremoniálu, kedy budú mať návštevníci možnosť vidieť unikátne spojenie, majstrovstvo a spoluprácu slovenských pilotov.

Vždy priťahujú pozornosť
Okrem umenia vysokej pilotáže sú pre návštevníkov leteckých dní zaujímavé aj ukážky záchranárov. Členovia týchto zložiek svojou odvahou, odhodlaním a profesionalitou vzbudzujú rešpekt u malých aj veľkých. Súčasťou dynamických ukážok na SIAF 2014 bude preto aj ukážka záchranárskych a evakuačných prác a chýbať nebude ani hasenie požiaru s použitím tzv. bambi vaku. Naši záchranári používajú pri hasení požiarov vojenský vrtuľník Mi-17. Profesionáli, ktorí tento lietajúci stroj ovládajú, sú majstrami v pilotovaní s podvesom pri maximálnej hmotnosti vrtuľníka. V praxi to znamená, že lietajú s vysokou presnosťou a ich spolupráca s palubným technikom je dokonalá. Pri zvládnutie náročných úloh musia poznať a dôsledne dodržiavať obmedzenia vrtuľníka, napríklad maximálnu vzletovú hmotnosť s ohľadom na teplotu vzduchu a nadmorskú výšku. Na statickej ukážke budú môcť návštevníci vidieť aj lietadlo, ktorého domovskou základňou je Dopravné krídlo generála M. R. Štefánika, Kuchyňa, L-410.


11

Autor: www.siaf.sk , Foto: vvzs - Dátum: 22.08.2014
Čítanosť: 6199
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share