Taktické cvičenie Západ


Taktické cvičenie Západ

V priestoroch cvičiska Kolíňanský vrch neďaleko Nitry v tento týždeň prebieha taktické cvičenie Západ. Zástupca veliteľa krídla velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl vo Zvolene podplukovník Vladimír Jaklovský približuje, že ide o taktické cvičenie s vyvedením. S aktivovaním rádiolokátora v novom vybranom priestore.
„Je to veľmi dôležité pre výcvik obslúh rádiolokátora i celého zabezpečenia pri vytváraní rádiolokačného poľa. Pretože môžeme v budúcnosti očakávať, že budeme musieť vytvárať jeho zosilnenie v niektorých špeciálnych priestoroch. Toto cvičenie nám dáva možnosť dokonale precvičiť, ako do daného priestoru prepraviť rádiolokátor, ako ho zaktivovať, ako odovzdávať informácie do centra vo Zvolene a zabezpečiť činnosť celej jednotky v priestore, kde napríklad nie je elektrina. Zároveň zabezpečiť ochranu daného priestoru, stravovanie, ubytovanie, taktický pohyb v priestore a viesť reálnu bojovú činnosť,“ konštatuje podplukovník Jaklovský.
Zástupca veliteľa práporu rádiolokačného prieskumu vo Zvolene major Miloš Pešta dopĺňa, že na cvičení sa zúčastňujú vybraní príslušníci rôt práporu dislokovaných v západnej časti Slovenska. Preto, aby sa cvičenie mohlo v takejto forme uskutočniť, museli vytvoriť rotné zoskupenie. Lebo jednotlivé roty nie uspôsobené samostatne plniť takúto úlohu. Veliteľom zoskupenia je kapitán Martin Tóth z roty v Mierove. Jeho úlohou bolo z príslušníkov jednotlivých rôt, ktorí predstavujú rotné zoskupenie vytvoriť jednoliaty kolektív. Pochvaľuje si prácu náčelníka štábu nadporučíka Patrika Kubinca, náčelníka logistiky nadporučíka Daniela Németa, svojho zástupcu nadporučíka Júliusa Polyacska, veliteľa kompletu poručíka Borisa Mareka. Ale aj aktivitu, ktorú na cvičení predviedol rotmajster Rudolf Cibulka, rotný Branislav Janíček, rotmajster Radoslav Holka či veliaca poddôstojníčka rotmajsterka Andrea Petrová.
Pred samotným plnením úloh museli vojaci zvládnuť presun rádiolokátora z Hlohovca cez Nitru na Kolíňanský vrch. Pri presune nadrozmerného nákladu museli ukázať svoje majstrovstvo aj vodiči. V novom priestore pri rozvinovaní prostriedku vojaci bez problémov splnili časovú normu. Precvičili si vydávanie rádiolokačnej informácie z nového postavenia automatizovaným aj neautomatizovaným spôsobom. Cieľ cvičenia, posilnenie rádiolokačného poľa na západnej štátnej hranici bol splnený. Podplukovník Jaklovský s uspokojením konštatoval, že vyvedenie preverilo aj stupeň ovládania základných bojových zručností jednotlivými vojakmi.


Taktické cvičenie ZápadTaktické cvičenie ZápadTaktické cvičenie ZápadTaktické cvičenie ZápadTaktické cvičenie Západ2Taktické cvičenie Západ2Taktické cvičenie Západ2Taktické cvičenie Západ2Taktické cvičenie Západ3Taktické cvičenie Západ3Taktické cvičenie Západ3Taktické cvičenie Západ3Taktické cvičenie Západ4Taktické cvičenie Západ4Taktické cvičenie Západ4Taktické cvičenie Západ4Taktické cvičenie Západ5Taktické cvičenie Západ5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 13.11.2015
Čítanosť: 5861
Verzia pre tlač

Skočiť na menu