Preskocit navigáciu

Oslavy Dňa slovenského vojenského letectva


Oslavy Dňa slovenského vojenského letectva

Dňa 17. septembra 2009 sa v priestoroch poľného letiska Zolná uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov vzdušných síl OS SR pri príležitosti vyhlásenia DŇA SLOVENSKÉHO VOJENSKÉHO LETECTVA. Vyhlásenie 17. septembra za Deň slovenského vojenského letectva je výsledkom vyše 7. ročnej práce Slovenského leteckého zväzu gen. Dr. M. R. Štefánika. a veliteľstva vzdušných síl OS SR. Počas slávnostného nástupu boli vybraní príslušníci vzdušných síl, členovia Slovenského leteckého zväzu a Klubu vojenských dôchodcov ocenení Pamätnými listami pri príležitosti Dňa letectva a odznakmi zaslúžilý pilot, zaslúžilý technik.


17. september ako „Deň slovenského vojenského letectva“ je dôstojným uznaním zásluh a hrdinstva československých letcov, ktorí bojovali proti fašizmu za oslobodenie svojej vlasti. História a odkaz bojov príslušníkov 1. československého stíhacieho leteckého pluku by nemala a nesmie vymiznúť z pamäti nášho národa, z pamäti súčasných i budúcich generácií, je zdrojom rozvíjania národných a vojenských tradícií.
1. československý stíhací letecký pluk, ktorý sa významnou mierou podieľal na udalostiach Slovenského národného povstania priletel a pristál 17. septembra 1944 práve na letisku Zolná pri Zvolene.
Okrem Zolnej operoval tento pluk ešte z letísk Tri Duby a Brezno nad Hronom. Letecká podpora 21 stíhačkami typu La-5FN, ktorými pluk disponoval zohrala nezastupiteľnú úlohu pri bojoch na povstaleckých frontoch a ochrane ich tyla. Letci 1. československého stíhacieho pluku okrem stíhacích úloh plnili v prospech pozemných jednotiek aj bombardovacie, prepadové a prieskumné úlohy. Už druhý deň po prílete uskutočnili jeho piloti nálet na letisko Piešťany, z ktorého nemecká Luftwaffe podnikala väčšinu vzletov proti povstaleckým silám. Bojová činnosť pluku bola pre nemecké velenie tak prekvapivá, že dočasne stratili vzdušnú nadvládu nad priestormi bojov.
Pluk pôsobil na povstaleckom území 6 týždňov a 27. októbra 1944 po potlačení SNP odletel späť do Sovietskeho zväzu. Dejiny II. Svetovej vojny nepoznajú iný podobný prípad kde by takáto letecká jednotky bojovala tak dlho v hlbokom tyle nepriateľa.

Vzdušné sily a letectvo ako také sú nedeliteľnou a veľmi podstatnou súčasťou našej histórie a súčasnosti. Všetci jeho príslušníci si zaslúžia vzdať úctu aspoň raz v roku a pripomenúť si hrdo historické súvislosti, no zároveň si uvedomiť súčasnosť a najmä v budúcnosti pokračovať v šírení historicky dobrého mena nášho letectva. Pamätný deň, 17 september na to bude jedinečnou príležitosťou.


Oslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectvaOslavy Dňa slovenského vojenského letectva

Autor: npor. Tomas CIAMPOR , Foto: voj. Milos BABIC - Dátum: 18.09.2009
Čítanosť: 16408
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share