Preskocit navigáciu

Slávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi Maxovi


Slávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi Maxovi

Dňa 20. 11. 2009 v gescii dopravného krídla M.R. Štefánika Kuchyňa sa uskutočnilo spomienkové stretnutie spojené s odhalením obnoveného pamätníka podplukovníkovi in memoriam Františkovi Maxovi, ktorý pred štyridsiatimi rokmi zahynul pri plnení úloh výcvikového letu na leteckej strelnici pri Malackách.
Veliteľ dopravného krídla, pplk. gšt. Ing. Jozef Takács na pôde dopravného krídla privítal rodinných príslušníkov zosnulého pilota pplk. Maxu, predstaviteľov Vzdušných síl AČR a ďalších hostí. Po zoznámení sa s programom stretnutia sa prítomní odobrali na miesto leteckej katastrofy, ktoré sa nachádza približne 3 km juhovýchodne od obce Veľké Leváre.
Ako vo svojom príhovore pplk. Takács pripomenul, táto tragická udalosť podnietila vznik služby zameranej na pátranie a záchranu posádok lietadiel, ktoré sa stali účastníkmi leteckej nehody. Túto úlohu dnes plní tak v letectve AČR ako aj v letectve OS SR tzv. letecká a pozemná pátracia a záchranná služba, ktorá do tej doby bola v československom letectve iba v plienkach, čo zapríčinilo zbytočnú smrť jedného z jej príslušníkov.
Plk. gšt. Ing. Libor Štefánik, veliteľ 22. základne letectva AČR v Náměšti nad Oslavou, bývalí kolegovia a manželka zosnulého pplk. Maxu si zaspomínali na výborného pilota, kamaráta, priateľa, manžela a otca, ktorého životná púť takým tragickým spôsobom bola prerušená v hlbokých lesoch Záhoria. Položením vencov a kytíc k obnovenému pomníku na mieste tragédie a minútou ticha si prítomní uctili pamiatku zosnulého.
Na záver spomienkového stretnutia veliteľ dopravného krídla Kuchyňa pozval všetkých prítomných na spoločný obed do priestorov leteckej strelnice Kuchyňa. V poobednajších hodinách sa pplk. Takács rozlúčil s pozvanými hosťami a zaželal im šťastný návrat domov.


Slávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi MaxoviSlávnostné odhalenie pamätníka pplk. let. Františkovi Maxovi

Autor: pplk. gšt. Ing. Jozef TAKÁCS , Foto: kpt. Ing. Rudolf CHOCHOLÁČEK - Dátum: 24.11.2009
Čítanosť: 15150
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share