Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie v Malých Karpatoch


Cvičenie v Malých Karpatoch
            Na základe medzirezortných zmlúv medzi Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy a výstavby SR o vzájomnej spolupráci a v súčinnosti s príslušníkmi Ministerstva zdravotníctva SR bolo dňa 19. júna 2019 vykonané taktické cvičenie s názvom "Letecká nehoda". Cvičenie sa uskutočnilo v Malých Karpatoch, v katastri obce Bratislava - Rača, Pánova lúka. Jeho účelom bolo zladenia a preverenie činnosti jednotlivých zložiek rezortov pri pátraní a záchrane osôb, ktoré sa nachádzali na palube lietadla po leteckej nehode v neznámom teréne.

Pri simulovanej nehode lietadla L-410 s 12 osobami na palube stratila riadiaca veža na   Letisku M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. radarový kontakt a spojenie. Následne boli vyhlásené jednotlivé stavy núdze. Informácia o možnom  páde lietadla bola prijatá  aj z iných nezávislých zdrojov. Na základe uvedeného boli informované a aktivované jednotlivé zložky rezortov, ktoré konali podľa presne stanovených postupov. Okrem pozemných záchranárskych zložiek sa cvičenia zúčastnil aj vrtuľník LÚ MV SR, ktorý na mieste nehody vykonával reálne činnosti súvisiace s leteckou udalosťou. Začalo sa s leteckým a pozemným pátraním. Na mieste leteckej nehody boli nájdené trosky lietadla a všetkých 12 osôb.  Zranené osoby boli transportované a boli vykonané všetky opatrenia na zabezpečenie miesta leteckej nehody.

Do cvičenia boli zapojení príslušníci z kvrps Zvolen konkrétne major Roman Budáč, major Andrej Chovan,  kapitán Mário Molnár a rotmajster Ján Kovalčík, ktorých úlohou bola koordinácia a riadenie vrtuľníka LPZS simulovane a PPZS dk Kuchyňa v úzkej súčinnosti so záchranným koordinačným strediskom – Letovými prevádzkovými službami Slovenskej republiky. Za dopravne krídlo Kuchyňa sa na cvičení zúčastnili v úlohe príslušníka štábu cvičenia, koordinátora a pozorovateľa poručík Peter Domanič, nadporučík Martin  Jurčovič a reálna zmena riadiacej veže  dk Kuchyňa.

            V priestoroch RCC LPS SR š.p. (záchranné koordinačné stredisko) a v priestoroch cvičenia sa  ako príslušník štábu cvičenia, koordinátor a pozorovateľ zúčastnil major Miroslav Kopnický (kvrps Zvolen), pozorovateľ  major Tomáš Faško (kvrps Zvolen) a plukovník Ján Salaj (MO SR). Na organizovaní cvičenia sa podieľal major Patrik Paulovčík (kvrps ZvolenStrROp).

Cvičenie preverilo koordináciu súčinnosti pátracích a záchranných zložiek jednotlivých rezortov pri leteckej udalosti. Ozbrojené sily preukázali svoju pripravenosť a profesionalitu pri organizácii a zabezpečení úloh pátrania a záchrany osôb. Finálne vyhodnotenie priebehu cvičenia bude vykonané v mesiaci september.


Cvičenie v Malých KarpatochCvičenie v Malých KarpatochCvičenie v Malých KarpatochCvičenie v Malých KarpatochCvičenie v Malých Karpatoch

Autor: kvrps , Foto: kvrps - Dátum: 19.06.2019
Čítanosť: 5495
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share