Preskocit navigáciu

Slávnostné odovzdanie zapožičaných bojových zástav


Slávnostné odovzdanie zapožičaných bojových zástav

Dňa 25. mája 2021 sa v záhrade Grasalkovičovho paláca uskutočnil slávnostný akt odovzdania zapožičaných bojových zástav piatim vojenským útvarom ozbrojených síl SR. Za vzdušné sily si z rúk pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej prevzal bojovú zástavu veliteľ Brigády riadenia vzdušných operácii Zvolen plukovník Miroslav Mišovic a veliteľ Dopravného krídla Kuchyňa plukovník Peter Prokop. Výnimočnej tejto udalosti umocnila aj prítomnosť ministra obrany SR Jaroslava Naďa, predsedu Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu, náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Daniela Zmeka, generality ozbrojených síl a ďalších významných hostí.

Okrem útvarov vzdušných síl boli bojové zástavy zapožičané aj 1. mechanizovanej brigáde Topoľčany, Samohybnému delostreleckému oddielu Michalovce a Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava.

Bojové zástavy sa stali neodmysliteľnou súčasťou vojenských jednotiek od nepamäti. Je to najcennejší vojenský symbol, ktorý môžu vojaci získať.

Slávnostný akt zapožičania bojových zástav vychádza z historických tradícií viažucich sa najmä na existenciu a pôsobenie československých légií počas 1. svetovej vojny v Rusku, Taliansku a vo Francúzsku. Z vojenských tradícií vyplýva tiež úloha chrániť zapožičanú bojovú zástavu v čase mieru, ako aj v bojovej situácii a nedopustiť, aby bola bojová zástava zneuctená, prípadne padla do rúk nepriateľa. V súlade s platnou legislatívou zapožičiava bojové zástavy prezident SR na návrh ministra obrany SR.


111122223

Autor: vvzs, MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 26.05.2021
Čítanosť: 4726
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share