Preskocit navigáciu

Cvičenie Tatra Freedom bolo ukončené


Cvičenie Tatra Freedom bolo ukončené

V termíne od 24. do 28. mája sa vo Zvolene a posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch uskutočnilo cvičenie brigády riadenia vzdušných síl s podporou príslušníkov taktického krídla Sliač a protilietadlovej raketovej brigády Nitra s cieľom pripraviť deklarovanú jednotku brvo Zvolen na hodnotenie v programe TACEVAL a preveriť činnosť jednotiek brvo pri plnení úloh obrany Slovenskej republiky a zároveň získať novú spôsobilosť, kedy bolo prevozné pracovisko CRVO presunuté do záložného postavenia.

Hlavnú časť úloh, ktoré profesionálni vojaci vykonávali počas cvičenia Tatra Freedom, prevzali na svoje plecia príslušníci brigády riadenia vzdušných operácií vo Zvolene a príslušníci roty rádiolokačného prieskumu Hlohovec, ktorí svoju časť technických prostriedkov vyviedli na posádkové cvičisko Kolíňanský vrch.

Najdôležitejšia časť sa odohrávala za dverami kontajnerov záložného miesta riadenia vzdušných operácií, kde odborníci na vedenie AIROPS riadili obranu vzdušného priestoru fiktívnej krajiny podľa pripravenej simulácie pôsobenia nepriateľa. Činnosť „Červených“ stíhacích, bombardovacích, prieskumných lietadiel dopĺňali prieskumné a bojové drony, ktoré limitovali činnosť vlastného letectva a protiliedadlového vojska. Skúsená obsluha za pomoci Systémov velenia a riadenia koordinovala prideľovanie cieľov medzi leteckých navádzačov a protilietadlové batérie. Všetko prebiehalo vo vyhradenom krypovanom cyber priestore pod dohľadom skúsených ajťákov a spojárov.

Cvičenie, ktorého sa zúčastnilo takmer 170 profesionálnych vojakov vyvrcholilo 27. mája v priestoroch RVP Stráže, kedy sa s priebehom cvičenia prišli oboznámiť aj náčelník štábu vzdušných síl spoločne so zástupcom náčelníka štábu vzdušných síl plukovník Vladimír Jaklovský. Plukovník Jaklovský spoločne s plukovníkom Uličným poďakovali za vynikajúce plnenia úloh počas celého cvičenia a pripomenuli, že spolupráca medzi jednotlivými zložkami vzdušných síl, ktoré sa podieľali na cvičení bola aj tentoraz na veľmi vysokej úrovni.

Cvičenie Tatra Freedom bola vynikajúca výcviková aktivita, ktorá preverila činnosť jednotlivých zložiek. Jednotlivé incidenty sa odohrávali nie len na zemi, ale taktiež vo vzduchu. V rámci pozemnej operácie si príslušníci brigády preverili svoju činnosť nielen pri plánovaní a velení operácie, ale i oblasť logistiky, obrany a ochrany, ako i postupy pri reakcii na simulované hrozby, ktoré boli inšpirované skutočnými udalosťami.


Cvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončenéCvičenie Tatra Freedom bolo ukončené

Autor: brvo , Foto: brvo - Dátum: 28.05.2021
Čítanosť: 4393
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share