Preskocit navigáciu

Svetový deň darcov krvi na Cypre


Svetový deň darcov krvi na Cypre

Pri príležitosti svetového dňa darcov krvi, 14.júna, zorganizoval MEDICAL SLOVCON darovanie najvzácnejšej tekutiny - krvi v nemocnici v meste Dheryneia.

Svetový deň darcov krvi je celosvetovo podporovaný všetkými zdravotníckymi organizáciami a pripomína sa od roku 2004. Dňa 14. júna v roku 1968 sa totiž narodil Karl Landsteiner - lekár a nositeľ Nobelovej ceny za medicínu, fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín, spolupodieľajúci sa tiež na objavení Rh faktora.

Darovanie krvi sa v posledných rokoch pôsobenia jednotky SLOVCON vo vojenskej operácii UNFICYP stáva tradíciou, ktorá sa pravidelne opakuje v každom rotačnom cykle. Darovanie krvi predstavuje dôležitý humanitárny čin, na ktorý je potrebné vyčleniť si čas aj napriek zabezpečovaniu nepretržitého plnenia operačných úloh v priestore zodpovednosti slovenského kontingentu.

Záslužného činu sa zúčastnilo 29 príslušníkov slovenského kontingentu. Riaditeľstvo nemocnice poďakovalo veliteľovi SLOVCON podplukovníkovi Vladimírovi Smolejovi za šírenie osvety a vytvorenie podmienok pre darcovstvo a taktiež vyzdvihlo množstvo dobrovoľníkov, ktorí najvzácnejšiu tekutinu darovali práve počas letnej sezóny, kedy Cyprus z dôvodu mnohopočetného nárastu turistov potrebuje disponovať dostatočnými zásobami krvných konzerv.


Svetový deň darcov krvi na CypreSvetový deň darcov krvi na CypreSvetový deň darcov krvi na CypreSvetový deň darcov krvi na CypreSvetový deň darcov krvi na Cypre

Autor: Main Office/UNFICYP/Sector 4 , Foto: rtn. Katarína Záhorská - Dátum: 20.06.2019
Čítanosť: 6743
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share