Preskocit navigáciu

Velitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v Ramsteine


Velitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v Ramsteine

V dňoch 24. a 25. septembra 2019 sa na Spojeneckom veliteľstve vzdušných síl NATO na leteckej základni Ramstein v Nemecku uskutočnilo druhé tohtoročné sympózium veliteľov vzdušných síl členských krajín NATO. Sympózia sa zúčastnili velitelia a lídri z viac ako 30 štátov aliancie a partnerských krajín NATO.

Podľa vyjadrenia generála Jeffreyho Harrigiana, veliteľa spojeneckého veliteľstva vzdušných síl, hlavnou témou sympózia bolo použitie vzdušných síl aliancie v operácii zahŕňajúcej pozemné a námorne zložky ale aj efektívne zakomponovanie a využitie síl zodpovedných za vesmír a kybernetický priestor. Generál Harrigian vo svojom vystúpení zdôraznil potrebu spolupráce v rámci vzdušných síl aliancie a nutnosť integrácie v rámci spoločných operácií. „Víťazíme ako tím, musíme toto stretnutie využiť na identifikovanie oblastí, ktoré sú pre nás kolektívne dôležité, aby sme zabezpečili efektívnu kolektívnu obranu Európy“.

Jedným z kľúčových bodov sympózia bolo vystúpenie maršála vzdušných síl Veľkej Británie Stuarta Athu. Maršál Atha oboznámil účastníkov sympózia s konceptom vedenia operácií v rámci operačného priestoru jednotlivých síl. „Musíme identifikovať, ako sa pripraviť individuálne a kolektívne ako vzdušné sily a ako súčasť spoločných síl. Naše úsilie musí zahŕňať výuku, výcvik a cvičenia s dôrazom na budovane a udržiavanie schopnosti efektívneho velenia a riadenia. Toto musí byť naša priorita“, uviedol maršál Atha.

Súčasne so sympóziom sa pod záštitou veliaceho poddôstojníka Spojeneckého Veliteľstva vzdušných síl uskutočnilo stretnutie predstaviteľov poddôstojníckych štruktúr. Nosnou témou stretnutia bolo rovnako ako v rámci sympózia použitie vzdušných síl v rámci spoločných operácií a ich podpora zo strany poddôstojníckych štruktúr.


Velitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v RamsteineVelitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v RamsteineVelitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v RamsteineVelitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v RamsteineVelitelia vzdušných síl členských krajín NATO rokovali v Ramsteine

Autor: vvzs, Allied Air Command Public Affairs Office , Foto: Allied Air Command Public Affairs Office - Dátum: 26.09.2019
Čítanosť: 5137
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share