Nová pilotka v Kuchyni


Nová pilotka v Kuchyni

Medzi kadetkami a kadetmi Ozbrojených síl SR, ktorí v polovici júna ukončili štúdium na leteckej fakulte Technickej univerzity Košice a posilnili útvary vzdušných síl je aj poručíčka Katarína Gombíková. Nastúpila do Dopravného krídla Kuchyňa. Rodáčka z Považskej Bystrice, ktorá vyrastala vo Zvolene ešte v priebehu gymnaziálnych štúdií absolvovala na letisku Očová výcvik v bezmotorovom lietaní. Vzdušný oceán ju doslova uchvátil.
Nasledovalo bakalárske štúdium v Akadémii SR v Liptovskom Mikuláši. „V druhom ročníku som sa dozvedela, že na leteckej fakulte v Košiciach sa otvára letecký odbor. Ešte v roku 2016 začala výcvik PPL na motorových lietadlách. Vďaka tomu mala potrebnú licenciu. Po bakalárskom štúdiu sa tak začal napĺňať môj sen, stať sa pilotkou. Praktickú časť pilotného výcviku som absolvovala v leteckej škole v Trenčíne, kde som nalietala okolo 100 hodín na lietadle Diamond DA-20 Katana, plus niekoľko hodín v rámci skupinovej zlietanosti. Prechod z vetroňa na motorové lietadlá nebol nejako zložitý. Aj preto, lebo som medzitým začala lietať na lietadlách PS-28 cruiser ,“ hovorí 24- ročná Katarína.
Zástupca veliteľa dopravného krídla podplukovník Peter Výrostek objasňuje jej najbližšie pôsobenie v rámci krídla: “Poručíčku čaká absolvovanie kurzu pre spoluprácu vo viacčlennej posádke, následne materiálna časť- preškolenie na techniku. V jej prípade to bude lietadlo L-410 Turbolet. Po ich absolvovaní začne samotný výcvik na lietadle L-410. Samozrejme, že všetko je závislé na organizovaní spomínaných kurzov, ktoré Covid-19 časovo posunul. Ak všetko pôjde dobre, koncom roka by mohla začať výcvik na leteckej technike, veríme, že sa uchytí a stane sa platným členom tímu. Je dobre motivovaná, vlastne už od strednej školy vie, čo chce. Za vlastné peniaze absolvovala plachtársky výcvik. Z vlastnej skúsenosti viem, že práve adepti, pre ktorých je lietanie od malička záľubou sa nakoniec stanú výbornými pilotmi...“ Podplukovník Výrostek konštatuje, že poručíčka Gombíková by mohla v prípade priaznivých skutočností za 6 – 9 mesiacov úspešne absolvovať letecký výcvik a po získaní potrebného náletu a skúseností prejsť na nosný typ lietadla dopravného krídla, ktorým je C-27 Spartan.


Nová pilotka v KuchyniNová pilotka v KuchyniNová pilotka v KuchyniNová pilotka v KuchyniNová pilotka v Kuchyni 2

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR: Ivan KELEMENT - Dátum: 09.07.2020
Čítanosť: 8785
Verzia pre tlač

Skočiť na menu