Preskocit navigáciu

16. výročie vzniku zvolenskej brigády


16. výročie vzniku zvolenskej brigády

Pred 16. rokmi, 1 apríla 2006 zahájila svoju činnosť 2. brigáda vzdušných síl Zvolen, ktorá vznikla spojením dovtedy štyroch samostatných útvarov a to Centra riadenia vzdušných operácií Zvolen, Spojovacieho práporu Vlkanová, Práporu rádiolokačného prieskumu Baková Jama a Práporu podpory velenia Zvolen.

Počas pomerne krátkej existencie bol útvar premenovaný niekoľko krát. Napriek tomu však hlavná úloha ostala nezmenená a aj keď je zvolenská brigáda najmladším zväzkom pôsobiacim v štruktúrach vzdušných síl, naše poslanie je jedinečné. Ani rôznorodosť, dislokácia a zložitosť systémov nemajú podstatný vplyv na kvalitu plnených úloh v rámci pohotovostného systému a NATINAMDS, ktoré sú hodnotené na najvyššej úrovni. I napriek tomu, že zvolenská brigáda je pomerne mladým útvarom, môže sa hrdiť históriou našich predchodcov, ktorá siaha až do roku 1950 kedy vznikol 56. hlásny pluk.

Toto výročie si príslušníci 2. brigády vzdušných síl Zvolen pripomenuli na slávnostnom nástupe spojenom s odovzdaním pamätných medailí. Počas slávnostného príhovoru sa veliteľ plukovník Miroslav Mišovic poďakoval príslušníkom brigády za kvalitné plnenie úloh spojených s pohotovostným systémom, výcvikom, cvičeniami, ale aj operáciami spojenými s pandémiou COVID-19. Zároveň zdôraznil, že je potrebné byť hrdí na svojich predchodcov a so vztýčenou hlavou niesť poslanie útvaru.


16. výročie vzniku zvolenskej brigády16. výročie vzniku zvolenskej brigády16. výročie vzniku zvolenskej brigády16. výročie vzniku zvolenskej brigády

Autor: 2.bVzS , Foto: 2.bVzS - Dátum: 01.04.2022
Čítanosť: 4970
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share