Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SR


Slávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SR

Dňa 2. septembra 2024 si príslušníci Veliteľstva vzdušných síl OS SR slávnostným nástupom pripomenuli 80. výročie Slovenského národného povstania a 32. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Jeho politickým cieľom bolo odstránenie režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky.

Plán ozbrojeného povstania pripravovala od mája 1944 skupina dôstojníkov slovenskej armády pod vedením podplukovníka gšt. Jána Goliana z Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici.

„29. augusta uplynulo už 80 rokov od chvíle, keď odpor antifašistickej a demokratickej časti obyvateľstva vtedajšej Slovenskej republiky proti ľudáckemu totalitnému režimu a proti jeho spojenectvu s nacistickým Nemeckom prerástol do otvoreného ozbrojeného boja. Týmto činom sa slovenskí povstalci za aktívnej účasti príslušníkov 32 národov a národností sveta rozhodli vytrhnúť Slovensko z područia nacistického Nemecka a previesť ho na stranu demokratických národov a štátov bojujúcich proti nacistickému Nemecku a jeho spojencom.“  Sú slová z rozkazu prezidenta SR, Petra Pellegriniho, k 80. výročiu Slovenského národného povstania.

Slovenská národná rada pred 32 rokmi schválila Ústavu Slovenskej republiky. Udialo sa tak pár mesiacov pred vznikom samostatnej SR, ktorá vznikla 1. januára 1993 po rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Prijatie Ústavy SR z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako Deň Ústavy SR.

„Ústava Slovenskej republiky je všeobecne záväzný právny predpis najvyššej právnej sily a jej prijatie bolo, je a zostane dejinnou udalosťou vývoja nášho moderného štátu. Vychádza z rešpektovania medzinárodných noriem a osvedčených humanistických a demokratických princípov a vyjadruje dlhoročné politické a duchovné úsilie slovenského národa o vlastnú štátnosť.“ Napísal vo svojom rozkaze venovanom k 32. výročiu prijatia Ústavy Slovenskej republiky prezident SR, Peter Pellegrini.

Pri tejto príležitosti veliteľ vzdušných síl generálmajor Róbert Tóth odovzdal vybraným profesionálnym vojakom vojenské ocenenia a taktiež pogratuloval k zapožičaniu vojenských hodností povýšeným príslušníkom veliteľstva vzdušných síl.


Slávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SRSlávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SRSlávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SRSlávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SRSlávnostný nástup k 80. výročiu SNP a 32. výročiu prijatia ústavy SR

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 03.09.2024
Čítanosť: 165
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share