Kooperačná aktivita pre nasadenie vrtuľníkov


Kooperačná aktivita pre nasadenie vrtuľníkov

Na základe dohovorov veliteľov vzdušných síl SR a ČR sa v dňoch 8.-10.3.2011 v priestoroch 23. základne vrtuľníkového letectva Přerov v Českej republike uskutočnila „Kooperačná aktivita so zameraním na nasadenie vrtuľníkov (NATO, EÚ) - zvláštnosti prevádzky a obsluhy vrtuľníkov v extrémnych klimatických podmienkach“.

Za vzdušné sily OS SR sa tejto aktivity zúčastnil plukovník gšt. Jaroslav HALUŠKA - náčelník odboru pre podporu operácií VzS OS SR, kpt. Daniel FABIAN - vedúci starší dôstojník inžiniersko – leteckej služby (ILS) VzS OS SR a kpt. Marian BRAJA – systémový inžinier ILS vk Prešov.

Predstaviteľmi 23. základne vrtuľníkového letectva Přerov a LOM Praha boli prezentované poznatky z vykonávania modernizácie vrtuľníkov Mi-171 Š, výcviku technického a lietajúceho personálu a prípravy na plnenie úloh nasadenia v operácii ISAF Afganistan v priestore Šaran.

Plukovník Petr SCHWARZ, zástupca veliteľa 23. základne vrtuľníkového letectva Přerov spoločne s podplukovníkom Jozefom ŽIŽKOM zoznámili účastníkov kooperačnej aktivity s ich veľmi cennými skúsenosťami počas pôsobenia v tejto náročnej operácii. Počas pôsobenia v tejto operácii sa stretávali s rôznymi technickými problémami pri údržbe a obsluhe vrtuľníkov. Najväčším problémom s ktorým sa museli vysporiadať, bolo správne nastavenie motorov vrtuľníkov Mi-171 Š. Vrtuľníková jednotka v priestore Šaran v Afganistane pri riešení technických problémov úzko spolupracovala s LOM Praha, š.p.

Kooperačná aktivita splnila svoj cieľ. Účastníci tejto zahraničnej kooperačnej aktivity sa detailne zoznámili s praktickými skúsenosťami pri vykonávaní obsluhy a údržby vrtuľníkov v extrémnych klimatických podmienkach. Boli zoznámení s prípravou technického a lietajúceho personálu, ktorú je možné po detailnom posúdení aplikovať do postupov jej vykonávania v podmienkach VzS OS SR.

Na základe rozhovorov s plukovníkom Petrom SCHWARZOM bola príslušníkom VzS OS SR ponúknutá možnosť účasti na stáži v priestore nasadenia pri nadchádzajúcej rotácii vrtuľníkovej jednotky AČR v operácii ISAF Afganistan v priestore Šaran v mesiaci máj 2011.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=499

 



Autor: plukovník gšt. Ing. Jaroslav Haluška, PhD. , Foto: vvzs - Dátum: 17.03.2011
Čítanosť: 12268
Verzia pre tlač

Skočiť na menu