Preskocit navigáciu

EURAC / GACC / Turkish International Air Show


EURAC / GACC / Turkish International Air Show

Pri príležitosti 100. výročia založenia vzdušných síl Turecka sa v Istanbule v dňoch 1.-5. júna 2011 konala séria významných stretnutí veliteľov vzdušných síl.

Stretnutia začali oficiálnou výročnou konferenciou veliteľov európskych vzdušných síl EURAC (European Air Chiefs Conference), ktorú otvoril veliteľ tureckých vzdušných síl generál Hasan AKSAY. Konferencia slúži na posilnenie spolupráce a k vzájomnej výmene názorov a skúseností súvisiacich s plánovaním a realizáciou širokého spektra aktivít vzdušných síl krajín Európy.

Po prvýkrát sa tejto konferencie zúčastnili aj vzdušné sily SR zastúpené jej veliteľom generálmajorom Martinom BABIAKOM, čim potvrdili prijatie partnerstva v tomto exkluzívnom klube.

Hlavnou témou tohtoročnej konferencie bola implementácia nových technológii a postupov do výcviku vojenského leteckého personálu. Velitelia vzdušných síl najsilnejších krajín Európy (ako Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, ...) prezentovali inšpirujúce, ale hlavne fungujúce koncepcie efektívneho reálneho a simulovaného výcviku založené na multinárodnej spolupráci partnerských krajín.

Stretnutia pokračovali konferenciou GACC (Global Air Chiefs Conference), na ktorú prijalo pozvanie 64 veliteľov vzdušných síl členských štátov Aliancie i nečlenských krajín NATO z celého sveta. Najväčšie svetové mocnosti ( USA, Čína, Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Austrália) prezentovali vo svojich vstupoch budúce výzvy pre vzdušné sily vo vedení spoločných / mnohonárodných operácii, asymetrických spôsoboch vedenia operácií, v boji proti terorizmu, vo využití bezpilotných prostriedkov, ...

Záver konferencie vyvrcholil veľkolepou leteckou show na letisku Cigli v Izmire, kde sa stretli najprestížnejšie akrobatické tímy z celého sveta a viac než 100 lietadiel. V rámci statickej ukážky leteckej techniky sa odprezentovali aj príslušníci dopravnej letky dopravného krídla v Kuchyni leteckou technikou An-26.


http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=599

 

 



Autor: vvzs , Foto: dk Kuchyňa - Dátum: 07.06.2011
Čítanosť: 17933
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share