Preskocit navigáciu

Americkí likvidátori výbušnín na Sliači


Americkí likvidátori výbušnín na Sliači

Slovenská republika je vedúcou krajinou NATO v oblasti likvidácie munície a výbušnín. Dôkazom toho je rovnocenné partnerstvo Národného centra EOD (Explosive Ordnance Disposal) v Novákoch so zahraničnými špecialistami v oblasti výcviku taktických jednotiek nasaditeľných v teréne a tiež splnenie akreditačných podmienok Centra výnimočnosti EOD v Trenčíne.

V spolupráci s Národným centrom EOD Nováky sa vo štvrtok, 3. novembra 2011, v priestoroch Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač uskutočnila návšteva amerického EOD tímu. Hlavným bodom návštevy príslušníkov leteckej základne Spangdahlem v Nemecku na Sliači bola ukážka výzbroje lietadiel MiG-29 a L-39.

Oblasť EOD je spôsobilosť zameraná na likvidáciu nevybuchnutej munície. Na Slovensku pôsobí ako školiace centrum pre oblasť EOD, pyrotechnikov a úlohy národnej autority pre vydávanie pyrotechnických a EOD oprávnení Národné centrum EOD Nováky. Samotné centrum vzniklo 1. januára 2010, na základe Nariadenia náčelníka generálneho štábu OS SR, rozdelením CoE (Centre of Excelence) EOD na dva samostatné subjekty, a to CoE EOD Trenčín a Národné centrum EOD Nováky.


Americkí likvidátori výbušnín na SliačiAmerickí likvidátori výbušnín na SliačiAmerickí likvidátori výbušnín na SliačiAmerickí likvidátori výbušnín na Sliači

Autor: zk , Foto: zk - Dátum: 04.11.2011
Čítanosť: 10568
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share