Preskocit navigáciu

Cieľ splnený - ukončenie cvičenia MACE XIII


Cieľ splnený - ukončenie cvičenia MACE XIII

V dnešný deň sa uzavreli brány leteckej základne na Sliači, raketovej brigády v Nitre a brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene za účastníkmi najväčšieho medzinárodného leteckého cvičenia MACE XIII, ktoré prebiehalo v dňoch 16. - 27. apríla 2012 na pozemných cvičiskách a vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky.

Počas dvoch týždňov intenzívne cvičilo takmer 720 príslušníkov vzdušných síl a 150 zahraničných účastníkov. Okrem samotných cvičiacich toto cvičenie zabezpečovalo aj mnoho ďalších príslušníkov vzdušných síl, ktorí prispeli k celkovému úspechu cvičenia plnením nevyhnutných každodenných podporných úloh a činnosti.

Účastníci cvičenia odchádzali s bohatými skúsenosťami ale aj dojmami. Slovenskí piloti na lietadlách MiG-29 viedli viacero vzdušných bojov s dánskymi kolegami na strojoch F-16, pri ktorých sa ukázalo, že lietadlá MiG-29 sú stále obávaným súperom v blízkom manévrovom boji. Ich podstatne lepší pomer ťahu motorov ku hmotnosti stroja im dal výraznú energetickú výhodu nad protivníkom. Aj použité riadené protilietadlové rakety R-73 sa ukázali ako stále rovnocenné svojim protivníkom.

Dôkazom toho, že cvičenie dopadlo na výbornú bola aj odozva zahraničných hostí. Kapitán Scott HANNAH, ktorý zastrešoval leteckú časť cvičenia a zastupoval zahraničných hostí, sa lúčil na záverečnom vyhodnotení cvičenia so slovami: „Slovensko, napriek tomu, že je krajinou s malou armádou, čo sa počtu týka, sa vyrovnala krajinám veľkého formátu, a to vďaka entuziazmu ľudí pracujúcich na leteckej základni Sliač.“ Svoju spokojnosť vyjadrili zaujímavým spôsobom aj Francúzi, keď pri odlete domov, zamávali z kabíny lietadla Dassault Rafale vlajkou Slovenskej republiky.

Na záver môžeme s hrdosťou skonštatovať, že ciele a úlohy cvičenia boli splnené. Zároveň sa týmto cvičením opäť potvrdila vysoká profesionalita našich leteckých jednotiek, brigády velenia a riadenia a pozemných prostriedkov PVO a ich schopnosť plnohodnotne pôsobiť v medzinárodnom prostredí.



Autor: vvzs , Foto: Miroslav Gyűrösi - Dátum: 27.04.2012
Čítanosť: 13359
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share