Preskocit navigáciu

Požiarny poplach v Základnej škole Alekšince


Požiarny poplach v Základnej škole Alekšince

Krásne májové slnečné ráno sa nad Základnou školou v obci Alekšince v jednom okamihu zmenilo na čiernu tmu. Nebola to hra prírody, ale v priestore školy sa objavili husté čierne mraky dymu, ktoré zahalili celú školu do čierneho závoja. Riaditeľ základnej školy dňa 24. mája 2012 o 08:15 hod. vyhlásil prostredníctvom školského rozhlasu požiarny poplach. Ulicami obce sa rozozvučali sirény hasičského auta, ktorého intenzita sa zvyšovala približovaním sa ku škole. Všetci žiaci sa pod vedením svojich triednych učiteľov presunuli do priestoru pred školou. Kontrolou počtov žiakov bolo zistené, že niekoľko z nich ešte zostalo v budove školy. Hasiči skontrolovali všetky priestory a chýbajúce deti našli.

Našťastie nešlo o skutočný požiar. Takýto scenár si pre deti pripravil riaditeľ školy spolu so starostom obce a zorganizovali „Deň boja proti drogám, organizovanému zločinu, detskej prostitúcií a inej kriminálnej činnosti“.

Imitovanie požiaru mali na svedomí „podpaľači“ z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády pod vedením útvarového pyrotechnika nadporučíka Ľudovíta Varga-Korytára, ktorý si pre deti pripravil ukážky imitačnej munície. Profesionálni vojaci pripravili pre deti ukážky techniky AVS Astra PVO Tatrapan, nabíjacieho prepravníka 2T7, ukážku odpaľovacieho zariadenia IGLA, ručných zbraní samopal vz. 58 a pištoľ vz. 82, modulárneho systému a prostriedkov individuálnej ochrany jednotlivca. Veliaci poddôstojník nadrotmajster František Chlepko priblížil žiakom čo všetko obnáša vojenský život. Svoju prednášku doplnil o zaujímavé videá z výcviku rakeťákov na Lešti, posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch, strelieb jednotiek IGLA na Záhorí a z prípravy a výcviku príslušníkov zaradených do mierovej misie OSN UNFICYP.

Najväčšou atrakciou pre deti zo ZŠ Alekšince boli dymovnice, streľba zo samopalu a vozenie sa v policajných autách so zapnutou sirénou. Počasie sa vydarilo a deti si so sebou odniesli mnoho nových príjemných zážitkov.

Akcie sa zúčastnili aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Nitry, policajného zboru a príslušníci červeného kríža.


1111222233334444555

Autor: rtn. Jozef Járek , Foto: rtn. Jozef Járek - Dátum: 25.05.2012
Čítanosť: 14969
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share