Preskocit navigáciu

Podpredseda vlády SR navštívil UNFICYP


Podpredseda vlády SR navštívil UNFICYP

Dňa 18. júna 2012 navštívil príslušníkov Slovenského kontingentu v misii UNFICYP podpredseda vlády Slovenskej republiky a minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák v doprovode veľvyslankyne Slovenskej republiky na Cypre jej excelencie Anny Tureničovej.

Podpredseda vlády Miroslav Lajčák spolu s veľvyslankyňou SR na Cypre Annou Tureničovou, riaditeľkou teritoriálneho odboru Oksanou Tomovou, riaditeľom kancelárie ministra Andrejom Drobom a hovorcom MZV Borisom Gandelom boli oficiálne prijatí politickou predstaviteľkou misie UNFICYP Lisou Buttenheim (Chief of Mission). V rámci diskusie pani Buttenheim poďakovala podpredsedovi vlády ako aj príslušníkom misie UNFICYP za prispievanie k mierovému procesu na ostrove a za nadštandardnú prácu.

Návšteva pokračovala audienciou vo Výbore pre nezvestné osoby (Committee for Missing Persons), kde podpredseda vlády odovzdal peňažný dar ako príspevok výboru a pozitívny krok v mierovom procese. „Na základe mojich predchádzajúcich diplomatických skúseností viem, že je mimoriadne ťažké nájsť riešenie, keď sú rany spôsobené konfliktom stále nezahojené. Príslušníci CMP ako bikomunálni predstavitelia jedinej takejto organizácie na ostrove pokladáte základy pre dlhodobú stabilitu a mierové riešenie Cyperskej otázky“, povedal Miroslav Lajčák pri odovzdávaní finančného daru.

Podpredseda vlády sa v doprovode veľvyslankyne presunul do ženijného kempu TATRY - priestoru dislokácie ženijnej čaty veliteľstva misie UNFICYP v kempe Blue Beret, kde sa zúčastnil slávnostného nástupu príslušníkov SLOVCON pôsobiacich na veliteľstve UNFICYP v Nikózii, ženijnej čaty veliteľstva misie „Force Engineer Unit“, stálej zálohy veliteľa misie „Mobile Force Reserve“ a vojenskej polície „Force Military Police Unit“. Nástupu tradične velil hlavný ženista misie UNFICYP pplk. Jaroslav Marko. Miroslav Lajčák v príhovore vyzdvihol príspevok SR v prospech organizácie OSN a akcentoval, že mier nie je samozrejmosť, ale treba ho aktívne vytvárať a udržiavať. Zároveň tlmočil slová uznania a vďaky politickej predstaviteľky misie Lisy Buttenheim a poďakoval za vzornú reprezentáciu Slovenska v zahraničí.

Po prelete nad priestorom operácie pristál vrtuľník s podpredsedom vlády v kempe generála Štefánika vo Famaguste (veliteľstvo Sektoru 4). Následne sa delegácia presunula do priestoru vykonania slávnostného nástupu a odovzdávania medailí za službu v mierovej misii UNFICYP. Slávnostný akt zorganizoval veliteľ SLOVCON pplk. Jozef Paňko pri príležitosti 11. výročia zapojenia Ozbrojených síl SR v misii na Cypre. Táto významná udalosť sa konala v priestore historicky významného miesta Salamis, ktoré len zdôraznilo slávnostnú atmosféru pre všetkých dekorovaných mierotvorcov. Politická predstaviteľka misie UNFICYP Lisa Buttenheim s veľvyslankyňou Annou Tureničovou vo svojich príhovoroch vyzdvihli aktívnu prácu jednotlivých kontingentov v Sektore 4 a poďakovali všetkým príslušníkom za ich prácu a výsledky v kontexte mierového riešenia cyperskej otázky.

Na záver svojej návštevy podpredseda vlády Miroslav Lajčák vyjadril osobitné uznanie príslušníkom slovenského kontingentu, poprial im veľa šťastia počas ďalšieho pôsobenia v misii UNFICYP a odovzdal veliteľovi Slovenského kontingentu plaketu ministerstva zahraničných vecí, ktorá podľa slov veliteľa zaujme čestné miesto v klube príslušníkov Sektoru 4.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=887




Autor: kpt. Michal Harnádek - UNFICYP , Foto: rtn. Martin Mruz - UNFICYP - Dátum: 20.06.2012
Čítanosť: 12324
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share