Deň slovenského vojenského letectva


Deň slovenského vojenského letectva

Deň 17. september je významným dňom pre celé slovenské vojenské letectvo. Od roku 2009 si ho pripomíname ako „Deň slovenského vojenského letectva“. Tento deň sa opiera o udalosti národnej a vojenskej histórie Slovenskej republiky z jesene roku 1944, kedy sa príslušníci 1. československého stíhacieho leteckého pluku presunuli na podporu Slovenského národného povstania z vtedajšieho Sovietskeho zväzu na poľné letisko v obci Zolná pri Zvolene.

Pri príležitosti tohto významného sviatku sa za prítomnosti veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádneho generála Miroslava Korbu, funkcionárov VzS OS SR, ako i pozvaných hostí uskutočnil v priestoroch veliteľstva vzdušných síl slávnostný nástup. Súčasťou nástupu bolo aj odovzdanie ocenení zaslúžilý vojenský letec, zaslúžilý vojenský technik OS SR a padákový odborník letectva.

Po odovzdaní ocenení veliteľ vzdušných síl vo svojom príhovore zdôraznil dôležitosť odkazu letcov – hrdinov 2. svetovej vojny, ktorí plnili úlohy v prospech SR a jej ozbrojených síl doma i vo svete. Vyzdvihol aj význam práce všetkých, ktorí sa podieľajú na udržiavaní a rozvíjaní odkazov udalostí našich národných a vojenských tradícií.

Na slávnostné zhromaždenia a nástupy príslušníkov veliteľstva vzdušných síl a podriadených zväzkov plynule v popoludňajších hodinách nadviazal pietny akt pri Pamätníku povstaleckých letcov na niekdajšom poľnom letisku v Zolnej. Tejto aktivity, ktorú iniciovalo vedenie Zväzu vojakov SR – Klubu Zvolen za výraznej podpory oblastného výboru a základných organizácií Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vo Zvolene, Očovej a okolitých obciach sa zúčastnila aj delegácia velenia Vzdušných síl OS SR. Mnohí zúčastnení z radov aktívnych a bývalých vojakov vyjadrili na miestach, odkiaľ pred 69 rokmi vzlietali letci 1. Československého stíhacieho leteckého pluku, presvedčenie, že majú naďalej záujem starať sa o toto významné miesto slovenského vojenského letectva. V tejto súvislosto vznikla iniciatíva pomenovať novovytvorené Stredisko kultúrno-osvetových činností v posádke Zvolen práve po tomto stíhacom leteckom pluku. Všetci zúčastnení odchádzali zo Zolnej za zvuku tónov hymny československých pilotov 2. svetovej vojny - Škoda lásky.


Deň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectvaDeň slovenského vojenského letectva

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 19.09.2013
Čítanosť: 7382
Verzia pre tlač

Skočiť na menu