Preskocit navigáciu

Výcvik v prežití pilotov vzdušných síl


Výcvik v prežití pilotov vzdušných síl

Február a marec vo vzdušných silách už tradične patrí výcviku v prežití po núdzovom opustení lietadla. Tohtoročnou výcvikovou lokalitou bola oblasť Liptova, v okolí Kráľovej Lehoty, kde sa v termíne 10. až 14. marca 2014 zhromaždilo 15 príslušníkov vzdušných síl zo všetkých leteckých zväzkov. Účelom výcviku bolo, aby si ako jednotka i ako jednotlivci porovnali, spoločne precvičili a dokázali znášať nástrahy neznámeho nehostinného prostredia a únavy v kombinácii s vlastnou šikovnosťou, fantáziou a zručnosťami pri pohybe v teréne, budovaní provizórnych prístreškov rôznych druhov, maskovaní, zakladaní ohňa - to všetko na najnutnejšie prežitie po núdzovom opustení lietadla.

Padačkári a telocvikári vzdušných síl, spolu so špecialistami s výcvikom v prežití z vrtuľníkového krídla Prešov účastníkom výcviku pripravili niekoľko nepredvídaných situácií, ktoré siahli pomerne hlboko do kalicha ich fyzických aj psychických síl. Existencia zúčastnených bola o to náročnejšia, že sa museli akčne a neviditeľne pohybovať v prostredí Národného parku Nízke Tatry, s množstvom obmedzení najrôznejších druhov. Výsledkami „utajeného prežitia“ bola každovečerná únava všetkých cvičiacich a spoločné preberanie rovnakých a pridružených tém z rôznych pohľadov vplyvom rôzneho zaradenia jednotlivcov (výkonní letci všetkých druhov leteckej techniky v OS SR).

Vyhodnotenie a záver zamestnania patril telocvikárovi veliteľstva VzS kapitánovi Čermákovi, ktorý zúčastneným za ich prístup poďakoval a rozvinul slovami: „Letecké nešťastie si nevyberá osoby, techniku, priestor alebo čas, nešťastie sa stane. K výcviku v zime nám netreba sneh na úkryty, netreba nám slnko na teplo, ani tmu na presuny. Treba hlavu na premýšľanie, zručnosti a praktické skúsenosti. Teraz ste prežili iné možnosti výcviku, ktoré vám ukázali ďalší pohľad na priestory a možnosti zimného prostredia, do ktorého sa môžete dostať. Neželám to naživo zažiť nikomu z vás, ale vy ste si to tréningovo vyskúšali a sami vidíte a cítite, ako ste pripravení“.


Výcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných síl

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 19.03.2014
Čítanosť: 5566
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share