Preskocit navigáciu

Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA


Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA

Nadštandardnú americko-slovenskú spoluprácu vyzdvihol náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim 17. mája v Indianapolise na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 20. výročia spolupráce Ozbrojených síl SR s Národnou gardou amerického štátu Indiana.

„Našu spoluprácu sme od začiatku budovali na vysokej úrovni partnerstva, ktoré malo počas celého trvania mnoho rozličných foriem zameraných hlavne na zvyšovanie vojenských spôsobilostí, zlepšovanie interoperability, spôsobov velenia a riadenia, podporných expertných zručností, vedenia špeciálneho výcviku a prípravy vojenských jednotiek, krízového manažmentu, jazykovej prípravy a mnoho ďalších oblastí,“ povedal náčelník GŠ OS SR počas svojho vystúpenia v Indianapolise. Dvadsať rokov úspešnej spolupráce bolo podľa Maxima vidieť najmä v prvej fáze počas transformácie OS SR pred vstupom do Severoatlanticke aliancie. Druhá fáza sa niesla v duchu prípravy a spoločného nasadenia príslušníkov partnerských krajín v Afganistane.

Na slávnosti v hlavnom meste štátu Indianapolis sa zúčastnili guvernér štátu Indiana Mike Pence, veliteľ Národnej gardy Indiany generálmajor Martin R. Umbarger, senátor Tom Wyss, veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Peter Kmec a pridelenec obrany SR v USA generálmajor Martin Babiak.

Vo svojich príhovoroch všetci vyzdvihli dosiahnuté výsledky vzájomnej spolupráce, medzi ktorými boli najmä úspechy vo výcviku jednotiek, ako aj spoločné nasadenie v operácii ISAF v Afganistane. „Počas dvadsiatich rokov naše partnerstvo dosiahlo najvyššiu úroveň a to nielen vo vojenských oblastiach, ale aj v spoznávaní našich spoločenských, kultúrnych a historických podobností našich nádherných krajín,“ zdôraznil generálporučík Maxim. Svoj príhovor ukončil latinskými slovami: „Si vis pacem, para bellum“ (Počas mieru sa pripravuj na vojnu), čím zdôraznil potrebu prípravy oboch ozbrojených síl na obranu svojich národov a princípov slobody a demokracie.

Guvernér Pence počas ceremoniálu pred Vojnovým pamätníkom odovzdal generálovi Maximovi Mimoriadne uznesenie senátu štátu Indiana k 20. výročiu spolupráce. Počas prvej zahraničnej návštevy v pozícii náčelníka Generálneho štábu OS SR sa generálporučík Milan Maxim zoznámil s činnosťou Národnej gardy, jej výcvikovými zariadeniami a stretol sa zástupcami jednotiek, ktoré boli nasadené spoločne s príslušníkmi OS SR v operácii ISAF v Afganistane.

Po skončení pracovnej návštevy sa náčelník generálneho štábu OS SR presunul do Bruselu, kde sa zúčastní na rokovaniach vojenských výborov NATO a EU.


Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA1Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA1Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA1Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA1Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA2Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA2Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA2Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA2Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA3Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA3Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA3Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA3Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA4Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA4Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA4Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA4Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA5Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA5Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA5Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA5Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA6Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA6Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA6Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA6Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA7Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA7Milan Maxim v Indianapolise vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu s USA7

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: NGI PIO - Dátum: 18.05.2014
Čítanosť: 7541
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share