Nitra privítala profesionálov z Cypru


Nitra privítala profesionálov z Cypru

Areál protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa dňa 25. septembra 2014 stal miestom slávnostného aktu privítania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) po splnení úloh v mierovej operácii UNFICYP.

Slávnostného privítania sa zúčastnil veľvyslanec Cyperskej republiky Marios Kountourides, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba, zástupca náčelníka generálneho štábu OS Maďarska Zoltán Orosz, ďalší predstavitelia OS SR, zástupcovia samosprávy mesta Nitra a taktiež rodinní príslušníci a príbuzní profesionálnych vojakov.

Vo svojom príhovore generálporučík Maxim vyjadril slová vďaky a skonštatoval: „Som rád, že Vás, celý kontingent, ale aj rodinných príslušníkov môžem dnes privítať tu, na území Nitry, na Slovensku, doma, podať Vám ruku a spolu s mojim maďarským kolegom a veľvyslancom Cyperskej republiky ako aj veliteľom vzdušných síl vyznamenať Vás a poďakovať Vám za zodpovedný prístup ku kvalitnému splneniu úloh v misii.“

Následne si z rúk náčelníka generálneho štábu a veliteľa vzdušných síl 95 profesionálnych vojakov (75 slovenských, 20 maďarských) slávnostne prevzalo medailu „Za službu v mierových pozorovateľských misiách“. Šiesti profesionálni vojaci boli odmenení odznakom vojnového veterána a 5 vojakov si prevzalo vecný dar náčelníka Generálneho štábu OS SR. Z celkového počtu profesionálnych vojakov, ktorí posledný rok pôsobili na Cypre bolo 22 príslušníkov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra.

Slovenskí vojaci pôsobia v tejto misii od roku 2001. Prvoradou úlohou našich jednotiek je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove. Pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne zároveň zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom.

Okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl pôsobí na Cypre aj maďarská, srbská a ukrajinská armáda. V súčasnosti je veliteľom slovenského kontingentu Sektoru 4 podplukovník Jaroslav Bitala.

Vďaka spolupráci Veliteľstva vzdušných síl OS SR a Protilietadlovej raketovej brigády Nitra sa pri tejto výnimočnej a slávnostnej príležitosti podarilo pripraviť pre našich kolegov privítanie, ktoré si zaslúžia.

Všetci zúčastnení, rodinní príslušníci, priatelia a blízki profesionálnych vojakov ocenili skutočnosť, že práca, ktorú odviedli počas pôsobenia v zahraničí, bola odmenená s plnou vážnosťou a poctami, ktoré jej prináležia.


Nitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z CypruNitra privítala profesionálov z Cypru

Autor: vvzs , Foto: rtn. Igor Boško - Dátum: 25.09.2014
Čítanosť: 6632
Verzia pre tlač

Skočiť na menu