Preskocit navigáciu

Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016


Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016

Jednou z dlhodobo plánovaných výcvikových aktivít vzdušných síl je medzinárodné cvičenie jednotiek pozemných prostriedkov protivzdušnej obrany TOBRUQ LEGACY 2016 (TOLY 2016). Z tohto dôvodu sa v dňoch 26. – 28. apríla 2016 v priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene koná hlavná plánovacia konferencia k tomuto cvičeniu. Konferencia prebieha za účasti príslušníkov VzS OS SR a zahraničných ozbrojených síl USA, Maďarska, Českej republiky, Slovinska, Litvy, Lotyšska, Bulharska a Poľska, ktoré sa na cvičení zúčastnia.

Za zmienku určite stojí pripomenutie vzniku cvičenia TOBRUQ LEGACY. Pôvodne bolo plánované ako spoločné cvičenie českých a slovenských vojakov. Protilietadlová raketová brigáda Nitra a strakonický 25. protilietadlový raketový pluk sa hlásia k odkazu československých vojakov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny zapojili do bojov o severoafrický prístav Tobruk. Čestné názvy oboch útvarov (v prípade slovenského „Obrancovia Tobruku“ a u českého „Tobrucký“) boli taktiež inšpiráciou pre pomenovanie cvičenia, ktoré sa dá preložiť ako Tobrucký odkaz alebo Tobrucké dedičstvo.

Plánovaciu konferenciu otvoril krátkym príhovorom k jej účastníkom zástupca veliteľa VzS plukovník gšt. Miroslav Lorinc. Následne slovo prevzal riadiaci konferencie major Peter Fajčík a oboznámil prítomných s programom a cieľmi konferencie. Medzi hlavné ciele konferencie patrí pripomienkovanie návrhu plánu vykonania cvičenia a jeho dopracovanie, potvrdenie organizačnej štruktúry a počtov cvičiacich. Ďalším nemenej dôležitým cieľom je vykonanie rekognoskácie územia so zástupcami participujúcich zložiek vo výcvikovom priestore Lešť, v ktorom sa cvičenie uskutoční.

Séria cvičení TOBRUQ LEGACY má ambíciu stať sa medzinárodným cvičením s dlhoročnou tradíciou, kde záštitu nad cvičením budú preberať jednotlivé krajiny na rotačnom princípe. Prvé cvičenie v sérii TOBRUQ LEGACY sa uskutočnilo v júni v roku 2015 vo výcvikovom priestore Boletice v Českej republike. Tento rok prevzala záštitu nad cvičením Slovenská republika.


Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016 Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016 Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016 Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016 Hlavná plánovacia konferencia k cvičeniu TOBRUQ LEGACY 2016

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: rtm. Zuzana Mildeová, mjr. Zdenko Baranec - Dátum: 26.04.2016
Čítanosť: 5795
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share