Preskocit navigáciu

Na Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhača


Na Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhača

Dňa 28. novembra 2016 uplynulo presne 72 rokov od tragickej smrti generálmajora Otta Smika. Meno tohto najúspešnejšieho slovenského stíhača a hrdinu 2. svetovej vojny je úzko spojené so sliačskou leteckou základňou od 28. augusta 2002, kedy jej bol vtedajším slovenským prezidentom Rudolfom Schusterom zapožičaný čestný názov Letecká základňa generálmajora Otta Smika.

Pri tejto príležitosti sa 25. novembra 2016 na pôde Leteckej základne Sliač uskutočnilo spomienkové stretnutie, ktoré poctili svojou prítomnosťou: veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska jeho excelencia Andrew Garth, prednosta okresného úradu mesta Zvolen Samir Moumani, náčelník štábu strategického plánovania Generálneho štábu OS SR brigádny generál Ivan Pach, zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Lorinc, prezident Slovenského leteckého zväzu Dr. M. R. Štefánika Peter Gašparovič a predstavitelia orgánov štátnej správy a samosprávy, spoločenských organizácií a organizácií spolupracujúcich s Leteckou základňou Sliač.

„Otto Smik bol veľmi mladý a veľmi odvážny. Bol hrdinom, na ktorého by sme nemali nikdy zabudnúť. Dnes môžeme povedať, že to bol on, kto stál pri zrode spolupráce, ktorá medzi vzdušnými silami našich krajín pokračuje dodnes. Som veľmi rád, že sa táto spolupráca neustále prehlbuje a pokračuje vo vzájomnom odovzdávaní si skúseností v oblasti leteckého výcviku“, uviedol vo svojom príhovore veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Veliteľ Leteckej základne Sliač plukovník gšt. Vladimír Lisý vyzdvihol vo svojom príhovore osobnosť generálmajora Otta Smika a zdôraznil dôležitosť rozvíjania  jeho odkazu v čestnom plnení si každodenných povinností. „Slobodu, v ktorej dnes žijeme, v ktorej žije Európa, sme získali i za cenu najvyšších obetí. Pripomíname si, že čestná služba vyžaduje niekedy aj osobné hrdinstvo. Otto Smik to dokázal a je pre nás veľkým príkladom“, dodal na záver veliteľ leteckej základne.

Otto Smik bol vynikajúci stíhací pilot s výnimočným talentom. Jeho kariéra bola krátka a závratná. Z obyčajného dôstojníckeho sluhu to dotiahol až na veliteľa britskej perute. Britské kráľovské letectvo preukázalo takéto uznanie len trom československým letcom. Medzi československými stíhacími esami 2. svetovej vojny patrí k prvým piatim stíhačom s najvyšším počtom zostrelených nepriateľských lietadiel a v počte vykonaných ofenzívnych operácií mu patrí druhé miesto. Vykonal celkovo 263 operačných letov, z ktorých 215 vykonal nad nepriateľským územím. Vo vzdušných bojoch zostrelil celkom 10 nepriateľských lietadiel určite, 2 pravdepodobne a 3 poškodil. Zneškodnil i 3 bezpilotné strely V-1, nehľadiac na ďalšie ciele zničené na zemi a na vode. Známy je aj vďaka tomu, že bol dvakrát zostrelený nad nepriateľským územím. Prvýkrát prežil, podarilo sa mu uniknúť pred zajatím a vrátiť sa späť do Británie, druhýkrát však na jeho návrat čakali kamaráti márne. Jeho lietadlo zostrelili 28. novembra 1944 pri mestečku Zwolle v Holandsku. Otto mal vtedy iba dvadsaťdva rokov. Po skončení II. svetovej vojny bol niekoľkokrát povýšený in memoriam a do hodnosti generálmajora in memoriam ho povýšil prezident SR dňa 19. júla 1994.


Na Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhačaNa Sliači spomínali na najúspešnejšieho slovenského stíhača

Autor: tk Sliač , Foto: Mgr. Martina Černáková - Dátum: 23.11.2016
Čítanosť: 3593
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share