Preskocit navigáciu

Prešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakom


Prešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakom

V rámci prípravy leteckého a pozemného personálu na domáci krízový manažment cvičili piloti na UH-60M Black Hawk vôbec po prvýkrát hasenie požiaru s podveseným bambi vakom. Cvičenia, ktoré sa konalo 5. marca, sa zúčastnili aj členovia vojenskej hasičskej jednotky vrtuľníkového krídla.

Priebeh cvičenia spočíval v priblížení vrtuľníka k pripraveným hasičom, ktorí následne počas visu stroja naplnili pomocou pripravenej techniky bambi vak o objeme 2500 l vody. Táto fáza je veľmi náročná na techniku pilotáže, keďže pilot musí udržať vrtuľník počas plnenia vo vise približne jednu minútu. Po naplnení vaku nasmerovala posádka stroj do priestoru simulovaného požiaru na letisku a uhasila oheň. Celkovo sa za deň vypustilo 25 bambi vakov o objeme 62 500 litrov vody a vycvičili sa štyria piloti.

Hasenie lesných požiarov v nedostupnom teréne pomocou leteckej techniky je počas extrémne suchých mesiacov stále aktuálnejšie a naši piloti v minulých rokoch neraz pomohli dostať živel pod kontrolu. Nové vrtuľníky Black Hawk budú takto ešte viac nápomocné civilnému obyvateľstvu počas krízových situácií na Slovensku.


Prešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakomPrešovský Black Hawk prvýkrát v cvičnej akcii s bambi vakom

Autor: vk Prešov , Foto: nrtm. Adrián Wilga - Dátum: 06.03.2019
Čítanosť: 4089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share