Preskocit navigáciu

Prešovskí letci zasahovali pod Chopkom


Prešovskí letci zasahovali pod Chopkom

Faktory ako dlho trvajúce sucho a vysoké teploty sa v posledných rokoch čoraz častejšie podpisujú pod vznik a šírenie lesných požiarov v ťažko dostupnom teréne. Tam, kde sa ťažká hasičská technika nedostane, zasahujú skúsení letci z Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Jedným z takých zásahov bolo aj hasenie na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno.

V pondelok, 8. júla, sa premiérovo ostrého zásahu dočkala posádka na novom vrtuľníku UH-60M Black Hawk, ktorá pomohla požiar presne lokalizovať a v neskorých večerných hodinách, po zhodení bambi vakov,  aj značne obmedziť jeho šírenie. V utorok sa hasenia úspešne ujala posádka vrtuľníka Mi-17LPZS a posledný deň nasadenia bol v akcii opäť Black Hawk.

Prešovská podpora zo vzduchu sa výraznou mierou podpísala pod zvládnutie krízovej situácie v zalesnenom ťažko dostupnom teréne. Posádky nalietali počas hasenia 15 hodín a zhodili 69 bambi vakov - 138 000 litrov vody. Veľká vďaka patrí pilotom, palubným technikom ale aj pozemnému personálu. Všetci svojou profesionálnou prácou a nasadením dokazujú, že sú neustále pripravení pomôcť chrániť životy a majetok občanov Slovenskej republiky.


Prešovskí letci zasahovali pod ChopkomPrešovskí letci zasahovali pod ChopkomPrešovskí letci zasahovali pod ChopkomPrešovskí letci zasahovali pod ChopkomPrešovskí  letci zasahovali pod Chopkom

Autor: npor. Maroš Kövér , Foto: vk Prešov - Dátum: 15.07.2019
Čítanosť: 5551
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share